Ook de komende dagen vinden op heel wat plaatsen wakes, mensenkettingen en andere manifestaties plaats om waarheid en rechtvaardigheid te eisen voor Mawda Shawdi. De kleine Mawda wordt woensdag in Evere begraven. Met de SAP-Gauche anticapitaliste vragen we deze activiteiten zo breed mogelijk te vervoegen en te ondersteunen en plaatselijk ook zelf initiatieven te nemen. Een overzicht van de acties in Vlaanderen en Brussel.

Maandag 28 mei, Antwerpen: Wake voor Mawda

Nu maandag organiseren we een wake voor Mawda, om 18.30u vlak voor de Antwerpse gemeenteraad in het Vredescentrum (Lombardenvest 23, Antwerpen).

Mawda Shawdi, een peuter van twee jaar en dochter van Iraaks-Koerdische vluchtelingen, werd op 18 mei in het hoofd geraakt door een politiekogel in de buurt van Mons. Het meisje stierf vervolgens alleen terwijl haar ouders werden opgesloten. Zij werden pas twee dagen later op de hoogte gebracht van de dood van hun kind.

In plaats van dat hierop gereageerd wordt met rouw en sereniteit, in plaats van dat beleidsmakers hun verantwoordelijkheid opnemen, wijzen onze politici nu zelfs met een beschuldigende vinger naar de ouders.

Uit medeleven met de ouders, en uit protest tegen deze onmenselijke politieke reactie komen we daarom nu maandag samen vlak voor de Antwerpse gemeenteraad. Breng kinderkleertjes mee, of een kaars, of bloemen, of gewoon jezelf. En laat samen met ons zien dat we een humane, rechtvaardige en solidaire samenleving willen.

Organisatie: Gastvrij Antwerpen, Plan A, Hart boven Hard Antwerpen. Alle informatie kan je hier hier vinden.

Woensdag 30 mei, Brussel: Witte rouwstoet naar haar laatste rustplaats

Na de reiniging van het lichaam van Mawda die zal plaatsvinden in Bergen en zoals het hoort in intieme kring zal plaatsvinden, zullen het kleine meisje en haar familie zich naar de begraafplaats van Evere begeven.

Wij nodigen iedereen die het wenst uit (en we hopen dat jullie talrijk zijn) om een witte rouwstoet te vormen vanaf de Porte d’Ulysse, die zich op de route van de begrafenisondernemer en de familie bevindt, om samen in stilte de laatste kilometer van het traject te naar het kerkhof af te leggen waar na een laatste gebed het lichaam van Mawda ter aarde besteld zal worden.

Het is belangrijk om iedereen eraan te herinneren dat de steun van de burgers van dit land de ouders veel deugd doet. Hun enige wens is dat onze rouwstoet die dag ingetogen is, ver van het politieke discours en manifestaties.

Afspraak dus op woensdag 30 mei om 13u. aan de Porte d’Ulysse (Haachtsesteenweg 1426, Haren – 4 minuten wandelen van het station Bordet), gekleed in wit. Meer informatie kan je hier vinden.

Organisatie: Burgerplatform voor hulp aan vluchtelingen

Zaterdag 2 juni,  Gent: Mensenketting Rechtvaardigheid voor Mawda

Op 18 mei werd Mawda Shawdi, dochter van Iraaks-Koerdische vluchtelingen, gedood door een politiekogel nabij Mons. Mawda werd twee jaar. Mawda zal nooit kleren dragen waarvan de maat de 104 cm overstijgt.

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, en Jan Jambon, als minister van Binnenlandse zaken verantwoordelijk voor de politie, weigeren enige verantwoordelijkheid op te nemen. Erger, ze blijven volop vast houden aan een onmenselijk uitwijzingsbeleid en de jacht op vluchtelingen en migranten. Voor N-VA-leider Bart De Wever en Jambon zijn de ouders zelfs schuldig aan de dood van hun dochtertje!

Op zaterdag 2 juni brengen Geert Bourgeois, Theo Francken en Jan Jambon een bezoek aan Gent> Ze doen dit in het kader van de campagnetoer van N-VA. Ze zullen op Vrijdagmarkt en Kouter rondwandelen en hun racistische haatzaaierij verder in de verf kunnen zetten.

Wij willen die avond met heel veel mensen uit Gent en elders, met en zonder papieren, van alle kleur, Belgen en migranten, duidelijk maken dat we aan de jacht op vluchtelingen, racisme en haat GEEN boodschap hebben.

We roepen op voor een mensenketting van het plein Bij Sint-Jacobs, via het Stadhuis, naar de Stadhal en hopelijk verder. We vragen zoveel mogelijk baby- of kinderkledij mee te brengen, best aan een touw of lint geknoopt. We willen waardig en woest, vreedzaam en verbolgen, stil en met luide stem, met verdriet en volharding onze stem laten horen.

Waarheid en rechtvaardigheid voor Mawda en alle andere slachtoffers van het uitwijzingsbeleid!

  • Een echt onafhankelijk onderzoek naar en een proces voor de moord op Mawda;
  • De onmiddellijke stopzetting van uitwijzingen en de sluiting van de gesloten centra;
  • De regularisatie van alle mensen zonder papieren in afwachting van bewegingsvrijheid en gelijke rechten voor iedereen;
  • De systematische veroordeling van racistisch geweld en – uitspraken, ook als het door politie, staat en overheden gebeurt.

Ook als Francken, Jambon en Bourgeois onze stad links laten liggen, zal onze actie plaats vinden. De dood van Mawda en het lot van haar familie- en duizenden lotgenoten zijn immers veel belangrijker dan het feit of deze figuren al dan niet campagne komen voeren.

Start: 17u, Bij Sint-Jacobs, 9000 Gent. Einde: 19u, Stadshal.

Steunen deze oproep (lijst 27-5): Afrin Solidariteitsplatform, Baharak Bashar (voorzitster Plasactie vzw), Een hart voor vluchtelingen, FEL, Inclusief en democratisch comité Gent, Masereelfonds Gent, Nav Bel, SAP, Solidair Gent, Solidarityforall, Vonk. Alle informatie vind je hier.