Op 10 november buigt het Hof van beroep in Gent zich over de zaak van Lamine Bangoura. Wij eisen dat er duidelijkheid wordt geschept en dat er recht wordt gedaan aan Lamine Bangoura, aan zijn familie.

Twee jaar geleden, op 7 mei 2018 kreeg Lamine Bangoura een huisbezoek om hem uit zijn appartement te zetten wegens achterstallige huur (1.600 euro). De wreedheid die de politie die dag uitoefent, zal hem de dood injagen.

Wie was Lamine Bangoura?

Lamine Bangoura, een jongeman van Guinese afkomst, 27 jaar oud, had een professionele carrière als voetballer bij Club Brugge. Hij was de doelman, wat van Lamine een lokale ster maakte. Hij woonde in Roeselare, een kleine Vlaamse stad waar Vlaams Belang in 2019 23,9% van de stemmen haalde.

Lamine zijn status als lokale BV gaat gepaard met situaties waar hij dagdagelijks racisme en discriminatie meemaakte. Het lijkt erop dat een van de politieagenten die bij Lamine thuis aanwezig was op de dag dat hij werd opgepakt, een politieagent is met wie Lamine in het verleden al problemen had gehad; deze problemen ontstonden na een ruzie die werd veroorzaakt doordat Lamine de toegang werd geweigerd tot een discotheek.

Waarom #JusticeForLamine?

Meer dan 2 jaar na de feiten publiceerde De Morgen een reconstructie over de zaak van Lamine Bangoura. Met grote afschuw ontdekken we de manier waarop de 8 politieagenten deze arrestatie hebben uitgevoerd en lezen we hun tegenstrijdige verklaringen aan het Comité P.

Het is door deze argumentatie in verband met het vermeende agressieve en bedreigende gedrag van Lamine dat de Raadkamer van Kortrijk op 26 juni beslist heeft om de politieagenten buiten vervolging te stellen.

Sindsdien is de familie van Lamine Bangoura in beroep gegaan tegen deze beslissing en zijn ze van advocaat veranderd. Het is nu Alexis Deswaef die zal pleiten voor het ontslag en de correctionele vervolging van de 8 politieagenten op 10 november bij het Hof van Beroep.

Wat kunnen we doen?

Op 10 november buigt het Hof van Beroep van Gent zich over de zaak en de vervolging van de politieagenten. Het is essentieel dat er duidelijkheid wordt geschept in deze verschrikkelijke zaak en dat er recht wordt gedaan aan Lamine Bangoura, aan zijn familie.

Lees aandachtig het artikel in DM met de reconstructie. Trigger warning : sommige details zijn echt moeilijk, lees alleen het artikel als je er de kracht voor hebt.

https://www.demorgen.be/nieuws/het-laatste-levensuur-van-lamine-bangoura-27-er-stond-schuim-op-zijn-lippen-snot-uit-zijn-neus-het-was-niet-proper~bc0d3d7e/?fbclid=IwAR1fAh_l47NicNu9yOwDuxeTXbgKAxSKEe763OkbMPd6S34SJR0EH0pkksY

Verspreid het verhaal van Lamine Bangoura en eis mee voor rechtvaardigheid onder de hashtag #JusticeForLamine.

Het gaat erom dat deze zaak wordt beoordeeld op wat het is: een moord op een van onze eigen mensen. Maar vooral dat de familie van Lamine, die al meer dan twee jaar wacht en zelf nog niet de kans heeft gehad om hun eigen zoon/broer/neef te begraven, eindelijk kan rouwen om hun verschrikkelijk verlies.