Binnenkort gaat in de VS het proces van start tegen Reza Zarrab. De man is een zakenman met Iraans-Turkse nationaliteit. Hij wordt ervan verdacht één van de cruciale figuren te zijn die de boycot tegen Iran omzeilde door massale goud voor olietransacties.

Het is overigens niet de eerste keer dat Zarrab in opspraak komt. Eind december 2013 stelde een procureur in Istanbul hem voor hetzelfde in beschuldiging. Er kwam aan het licht dat zowel regeringsleden als de nauwe familie van de Turkse president werden omgekocht om de illegale transacties door te voeren.

Tijdens het onderzoek werd ook de voorzittervan Halkbank (een Turkse staatsbank) aangehouden. In een kartonnen doos vond men vier miljoen dollar. Bankdirecteurs die zo’n kapitaal bij hun thuis in kartonnen dozen bewaren, toch wel vreemd!

Doofpotoperatie

De Turkse procureur stond bekend als een Gülenist. Vandaag worden Gülenisten ervan beschuldigd te behoren tot een terroristische organisatie, de Fetö, die door bijna alle Turkse media (nou ja, in wiens handen zijn zij) beschuldigd wordt achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 te zitten.

Alle betrokkenen bij het onderzoek werden afgedankt en het kwam niet tot een proces. De meubelen waren gered en ondanks – overigens terechte – protesten van de oppositie was de doofpotoperatie geslaagd.

Zarrab werkte echter niet alleen. Zijn compaan werd in Iran aangehouden en kreeg de doodstraf. Waarschijnlijk voelde hij zich niet meer veilig in Turkije en zocht een uitweg.

Arrestaties in VS

Toen hij zestien maanden geleden landde in de VS werd hij onmiddellijk gearresteerd. In tegenstelling tot Turkije is de gerechtelijke macht in de VS autonoom, dat zal zelfs president Trump moeten toegeven.

Vanaf het moment dat Zarrab werd gearresteerd, werd de Turkse regering heel nerveus. Als een ‘beschuldigde’ van een misdaad op gaat treden als informant, kan de procureur een akkoord maken waardoor de straf sterk wordt verminderd. Intussen is ook een directeur van de Halkbank gearresteerd in de VS.

Paniek Turks regime

De Turkse regering is verschillende keren tussen gekomen om de vrijlating van Zarrab te eisen. Maar de echte paniek sloeg toe toen bleek dat Zarrab niet meer in de oorspronkelijke gevangenis verbleef.

Turkije zond twee (sic) diplomatieke nota’s waarop zij een droog antwoord kregen : «het gaat goed met Zarrab, hij is gewoon overgeplaatst». Deze overplaatsing en het feit dat Zarrab vorige week niet aanwezig was in de rechtbank, zijn aanwijzingen dat Zarrab een deal heeft gesloten met de procureur.

De Turkse regering is doodsbang, want als blijkt dat een aantal opnames authentiek zijn, komt de belangenvermenging van Zarrab met ministers aan het licht. Kort geleden was er een moordpoging op Zarrab in zijn nieuwe gevangenis. Die werd gelukkig verhinderd door medegevangenen.

De Turkse media die grotendeels de AKP steunen, weten het ook niet meer. Om de kliek  rond de president te beschermen, stellen zij dat de VS achter de mislukte staatsgreep zat. Na eerst Zarrab te hebben beschermd, blijkt hij plots voor sommige regeringskranten een aanhanger van Fetö te zijn. Wel raar als een ‘Fetö procureur’ iemand van de eigen beweging zou laten arresteren.

Ik hoop met miljoenen anderen in Turkije dat deze beerput wordt geopend. Hopelijk kan het gezang van één vogeltje de ‘zwanenzang’ inzetten van de regering Erdogan.