Op dinsdag 20 juni organiseert het Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne samen met diverse partners (1)Anarchistisch Collectief Antwerpen, Anarchistisch Collectief Brugge, SAP-Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme, waaronder ook SAP-Antikapitalisten, in Gent een debatavond met de Oekraïense vakbondsmilitant en linkse activist Artem Tidva en de Russische linkse anti-oorlogsactiviste Maria Menshikova.

We nodigen jullie graag van harte uit om aan deze avond deel te nemen.

Oekraïens links in verzet tegen de invasie, Russisch links in verzet tegen de oorlog

Artem Tidva is werkzaam bij de European Public Service Unions (EPSU), de Europese federatie van vakbonden uit de openbare diensten en werkt nauw samen met de Oekraïense vakbondsfederaties FPU en KVPU. Artem is ook actief in de Oekraïense democratisch socialistische organisatie Соціальний рух / Sociale Beweging.

Maria Menshikova maakt deel uit van de redactie van Журнал DOXA, een van de meest gelezen progressieve anti-oorlogsstemmen uit Rusland, en is actief in Feminist Anti-War Resistance. Maria is ook actief in de Российское социалистическое движение / Russische Socialistische Beweging, die zich actief verzet tegen de oorlog tegen Oekraïne en het regime van Poetin. Momenteel wordt zij door een Russische rechtbank vervolgd voor ‘rechtvaardiging van terrorisme’ vanwege haar activiteiten bij Doxa.

Enkele vragen die alvast aan bod zullen komen:

  • Wat doen Oekraïens links, de vakbonden en de sociale bewegingen tegen de invasie van hun land? Welke rol spelen ze in de solidariteit en de hulp binnen en buiten Oekraïne? Hoe zien ze de toekomst?
  • Welke rol kunnen de Russische anti-oorlogsbeweging en consequente democratische opposanten tegen het regime van Poetin spelen? Hoe steunen zij het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie? Hoe zien zij de toekomst?
  • Hoe zien de Oekraïense linkerzijde en de vakbonden de heropbouw van hun land, tijdens en na de oorlog. Hoe komen tot een socialer en democratischer Oekraïne?
  • Hoe verder met Rusland en de Russische Federatie. Welk soort radicale hervormingen zijn er nodig voor een democratisch Rusland? Wat met de vele nationale minderheden?

Het debat vangt aan om 19u30 (stipt) en vindt plaats in de Fernandez-zaal van het ABVV Oost-Vlaanderen (Vrijdagmarkt 9, Gent – ingang langs de Meerseniersstraat), op dinsdag 20 juni. Inkom gratis, een vrije bijdrage in de kosten is zeker welkom.

Om praktische redenen zal het debat in het Engels plaatsvinden, maar tussenkomsten vanuit de zaal kunnen in de mate van het mogelijke in de eigen taal gebeuren.

Voetnoten

Voetnoten
1 Anarchistisch Collectief Antwerpen, Anarchistisch Collectief Brugge, SAP-Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme