Op 15 maart heeft ook de gehele Nederlandse bioscoopbranche besloten haar deuren tot minstens 6 april 2020 te sluiten. Als bijdrage aan het beperken van het aantal ‘sociale contacten’ en zodoende aan het inperken van mogelijke besmettingen met het Covid-19-virus. Vanwege de onzekerheden over de ernst, omvang en duur van het besmettingsgevaar en het overheidsbeleid dat gericht is op de indamming daarvan, is het niet uitgesloten dat de bioscopen tot (ver) na 6 april gesloten blijven.

Mensenrechten wereldwijd

Als gevolg van dit besluit is het Movies that Matter Festival 2020 (MtM) afgelast. Dit filmfestival zou in Den Haag plaatsvinden in de laatste week van maart. Er zouden ongeveer 75 films worden vertoond voor zo’n 25.000 bezoekers. Alle films zouden raken aan het thema ‘mensenrechten’, zouden iets laten zien van onderdrukking en ongelijkheid, maar ook van verzet en vrijheidsstrijd. Hier en daar, in alle delen van de wereld.

Dat is niet verwonderlijk, want MtM is een initiatief van Amnesty International, de organisatie die actief opkomt voor het bevorderen van de mensenrechten, wereldwijd. Veel films zouden worden ingebed in een programma met voor– en nabesprekingen, debatten en interviews met makers en medespelers.

Voor 8.000 middelbare scholieren en studenten waren er rondom de films speciale activiteiten en discussies georganiseerd. Meer dan 100 vrijwilligers stonden in de startblokken om een team van professionals te ondersteunen. En tja, toen blies Covid-19 oftewel Corona, dat verderfelijke infectueuze virus met zijn sinistere snuit, dit verhaaltje uit. Vanzelfsprekend werd de 2020-editie van MtM afgelast. Dat wil zeggen…

Tóch – thuis!

Het filmfestival Movies that Matter (MtM) mag dan geen doorgang vinden in het Haagse Filmhuis en in Theater Dakota, het gaat tóch door! Online! Weliswaar in afgeslankte vorm, met minder films en presentaties, maar desalniettemin desondanks! De door Amnesty International uitverkoren films kunnen vanaf vrijdag 20 maart voor € 8,50 per film zomaar op je scherm verschijnen. En waar mogelijk worden regisseurs, spelers en ooggetuigen in staat gesteld om online hun toelichting te geven, vragen te beantwoorden en in gesprek met kijkers te gaan. Voor € 8,50 kan iedereen meekijken en meedoen. Thuis, zonder gevaar van besmetting. Sommige films zijn zeer de moeite waard. Enkele voorbeelden?

Vijf tips

Werk ohne Autor is al een iets oudere speelfilm over een Duitse kunstenaar in de vorige eeuw. Hij groeit op in Nazi Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog, komt tot wasdom in het communistische Oost Duitsland van na de oorlog en verzeild dan uiteindelijk in het moderne neo-liberale Duitsland.

Aan de hand van zijn persoonlijke belevenissen krijg je een haarscherp beeld van de positie van een kunstenaar onder het fascisme, tijdens het stalinisme en in het kapitalisme. En van de worsteling die dat met zich mee brengt. Heel mooi en indringend in beeld gebracht door Von Donnersmarck, die eerder Das Leben der Anderen maakte.

The Scarecrows is een Tunesische speelfilm over twee vrouwen die een tijd lang als seksslaven dienen bij een terreurgroep in Syrië. Na hun ontsnapping en terugkeer naar hun moederland Tunesië lopen zij aan tegen hun hun eigen trauma’s en een vijandige maatschappij.

17 Blocks is een Amerikaanse film over twintig jaar uit het leven van een zwarte familie in een achterstandswijk van Washington DC. De film is grotendeels opgenomen door Emmanuel, een telg uit die familie zelf. Het resultaat is volgens MtM “grappig, ontroerend, grimmig en hoopvol.”

Lamentations of Judas is de Frans-Nederlandse documentaire die bedoeld was als openingsfilm van het ‘fysieke’ festival. Hij gaat over zwarte Angolezen die als soldaten meevochten in de koloniale oorlogen van het ‘witte’ Zuid Afrikaanse leger. Inmiddels leven ze als ‘voormalige verraders’ in afzondering en stilzwijgen. Filmmaker Boris Gerrets wil hen de confrontatie met hun verleden laten aangaan, door ze een rol te laten spelen in het Bijbelse verhaal van Judas. Een spannend spel! Let op: deze film is online maar t/m vandaag beschikbaar.

Allen tegen Allen is een documentaire van Luuk Bouwman over het vooroorlogse fascisme in Nederland. Luuk laat zien dat er meer rondging dan alleen de NSB (Nationaal Socialistische Beweging). In de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw waren er tientallen groepen actief.

Onderling beten ze elkaar vaak de strot af, maar er waren ook sterke overeenkomsten: nationalisme, patriarchaat, orde, hiërarchie, leiderscultus, traditie, folklore, verheerlijking van het roemrijke vaderlands verleden, dat waren deugden die ze gezamenlijk koesterden. MtM: “Met het blootleggen van die kern van mentale onbuigzaamheid, terug te vinden bij sommige politieke leiders van nu, krijgt Allen tegen Allen een actuele relevantie.”

De films van MtM-2020-online zijn na bestelling voor een bedrag van € 8,50 vanaf 20 maart 48 uur online beschikbaar. De meeste films draaien tot in april, maar Lamentations of Judas slechts tot vandaag 22 maart en Allen tegen Allen t/m 28 maart. De vertoning wordt verzorgd door het online-filmkanaal van Picl.nl. Voor het volledige programma van MtM-2020-online en het regelen van een bestelling, ga naar de website www.moviesthatmatter.nl. Veel kijkplezier!

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Grenzeloos.