De Indiase regering van Narendra Modi legt het parlement een wettekst voor om het land grondig te zuiveren. Met de voorgestelde wet zullen burgers uit drie landen – Pakistan, Bangladesh en Afghanistan – alleen Indiase staatsburger worden als ze hindoe, boeddhist, christen, sikh of jaïnist zijn. Dus moslims zijn uitgesloten. Die wet is vooral erg belangrijk omdat hij haaks staat op de Indiase grondwet die India als een seculiere staat ziet.

Hindutva

Met die nieuwe regeling probeert de regering Modi haar ‘Hindutva’ (hindu-isering) in de grondwet te schuiven. Want nu worden uitdrukkelijk religieuze voorwaarden gesteld om deel uit te maken van India. Volgens de regerende Barathiya Janata Party (BJP) kunnen alleen hindoes volwaardige burgers van India zijn. De ca 200 miljoen moslims zijn hoogstens tweederangsburgers. In de Lok Sabha, de Kamer, heeft de BJP een stevige meerderheid. Dat is niet het geval in het Hogerhuis dat dus nog kan dwarsliggen.

Sinds de verkiezingsoverwinning van de BJP vorige lente, brengt de partij haar Hindutva geleidelijk in de praktijk. Met aan het roer partijleider en minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah.

De eerste grote stap was in de deelstaat Assam, in het noordoosten. Daar zijn de voorbije decennia veel burgers uit Bangladesh neergestreken. Assam is de eerste deelstaat waar begonnen is met de National Register of Citizens (NRC). Iedereen moest bewijzen dat hij/zij (of ouders) minstens vóór 1971 – het jaar waarin Bangladesh zich afscheurde van Pakistan – in het land was.

Staatloos

Het resultaat was dat 1,9 miljoen mensen dit volgens de NRC niet konden bewijzen. Maar tot woede van de BJP-leiding zijn er onder die 1,9 miljoen ook hindoes die de nodige documenten niet konden voorleggen. Daarom heeft de regering nu bevolen in die gevallen een nieuw onderzoek te doen, want wie hindoe is, moet en zal staatsburger worden. Degenen die geweigerd zijn, moslims, dreigen staatloos te worden en dus verstoken van de meest elementaire rechten.

Die registratie gaat nu uitgebreid worden tot de rest van het land. In de deelstaat West-Bengalen (Calcutta) vreest men het ergste voor een derde van de bevolking die moslim is. Volgens de oppositie, vooral de Congrespartij die het seculiere karakter van India voorstaat, is het vooral de bedoeling een groot deel van de moslims rechteloos te maken, ze zoveel mogelijk te intimideren en hun status van tweederangsburgers te doen aanvaarden.

Er zitten ook electorale berekeningen achter. De moslims stemmen in meerderheid voor de Congrespartij of andere oppositiepartijen. Met de registratie van de NRC zullen miljoenen moslims hun stemrecht verliezen.

Ayodhya

Er is niet alleen de nieuwe wet en de registratie. Begin augustus voerde de regering een grondwetswijziging door: ze maakte een einde aan het autonomiestatuut van Kasjmir, de enige deelstaat met een moslimmeerderheid. Kasjmir is nu in alle opzichten bezet gebied.

Vorige maand haalde de BJP via het Hooggerechtshof haar slag thuis in de zaak Ayodhya. In 1992 vernielden door de BJP geleide benden de moskee van Ayodhya. Want daar moet volgens de BJP een hindoetempel komen. “Daar is inderdaad de geboorteplaats van de god Ram”, aldus het bizarre oordeel van het Hooggerechtshof. Volgens de BJP stond daar indertijd een hindoetempel voor die godheid en hebben de Mogol moslimheersers die vernield voor een moskee. Als troostprijs moeten de moslims in Ayodhya wel een terrein krijgen voor een nieuwe moskee. Hoe dan ook, de BJP triomfeert.

Intussen worden moslims in het land meer en meer gepest. Hindoemilities maken jacht op moslims die koeien zouden slachten, vaak worden koeherders gelyncht. De BJP heeft de cinemawereld van Bollywood mee om de Hindutva te promoten. In de universiteiten tracht ze haar ideologie op te leggen. Aan de universiteit van Varanasi moest professor Firoze Khan de leerstoel Sanskriet opgeven, want de studenten wilden geen les krijgen van een moslim. Het is één greep uit de vele dagelijkse pesterijen.

Nu het minder goed gaat met de Indiase economie (de groei vertraagt, er wordt ook meer en meer aan de betrouwbaarheid van de cijfers getwijfeld), zal de regering nog meer geneigd zijn het accent te leggen op de hindoe identiteit van het “echte India”.

Stilzwijgen

Het valt op hoe de moslimwereld, op Pakistan na, nauwelijks reageert, zoals die zich ook weinig aantrekt van het lot van de Oeigoeren in Oost-Turkestan, de Chinese regio Xinjiang. Met Modi worden de 200 miljoen moslims van India steeds meer de grootste gediscrimineerde religieuze minderheid van de wereld, maar Modi hoeft zich weinig van internationale reacties aan te trekken.

Ook niet uit de rest van de wereld. De Indiase premier wordt alom als een prestigieuze leider begroet, geen regeerder die zich zorgen lijkt te maken over de uiterst rechtse toer die “de grootste democratie van de wereld” opgaat. Modi wordt bovendien bejubeld door extreemrechts, zoals het recente bezoek van een Europese uiterst rechtse delegatie aantoonde. Modi zit in de ploeg van Erdogan, Orban, Bolsonaro, Trump, de andere idolen van radicaal rechts.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.