In Brussel kwamen op zondag 24 maart voor het tweede jaar op rij duizenden mensen op straat tegen racisme en discriminatie en voor gelijke rechten. De manifestatie was een flink pak groter dan vorig jaar, een hoopvolle evolutie. De betoging werd georganiseerd door het Platform 21 maart, dat de steun kreeg van bijna 160 organisaties en tientallen individuele ondertekenaars.

Ook in andere landen werd dit weekend betoogd tegen racisme (21 maart is de Internationale dag tegen racisme). Zo kwamen in Nederland 10 000 mensen op straat op zondag, luttele dagen nadat extreem rechts bij de Provinciale Staten-verkiezingen een groot succes boekte.

De betoging leek heel wat strijdbaarder dan vorig jaar. Het kortere parcours, met het einde op het Vossenplein in de Marollen, hielp zeker. Helaas wou de Brusselse burgemeester en de politie geen toestemming verlenen om een aantal symbolisch plaatsen van het pikzwarte Belgische koloniale verleden aan te doen (ruiterstandbeeld van Leopold II, het Lumumba-plein in Elsene,…).

Er waren veel jongeren, die de manifestatie openden, migranten en mensen met kleur op de betoging. De zelforganisaties van migranten en mensen zonder papieren waren heel goed vertegenwoordigd. Daarnaast waren er ook heel wat middenveldorganisaties en jongerenorganisaties (Samenlevingsopbouw, Hart boven Hard, groepen van Chiro en Scouts,…). Van de politieke bewegingen en partijen merkten we een stevige aanwezigheid van de PVDA, van Groen en Ecolo en een kleine delegatie van sp.a op, naast radicaal links: LSP, Vonk, de SAP-Gauche anticapitaliste,… Er was ook een goed zichtbare delegatie van de Koerdische en Turkse linkerzijde aanwezig. Op de betoging zagen ook we een mooie groep van het ACV en heel wat kleine groepjes ABVV-militanten, maar van een echt massale aanwezigheid van de bonden was zeker geen sprake.

De vakbonden ACV en ABVV riepen weliswaar mee op om te manifesteren, maar weigerden helaas het platform te ondertekenen. Zowel de eis rond de opheffing van het verbod op levensbeschouwelijke tekens (lees: het hoofddoekenverbod) als de eis rond regularisatie van mensen zonder papieren lagen blijkbaar moeilijk in delen van de vakbeweging. De vakbonden zouden dringend hun antiracistische eisen moeten moderniseren en actualiseren. Blijven hameren op de antidiscriminatie wet die zelfs volgens UNIA niet werkt, volstaat al lang niet meer. Ze lopen echt achter in verband met de evolutie van de eisen van de antiracistische beweging. Hierover is duidelijk een stevig debat binnen en met de vakbonden nodig.

Het moge duidelijk zijn dat een manifestatie zoals die van afgelopen weekend broodnodig was, evenals de heropbouw van een brede, actieve antiracistische beweging. We hopen dan ook dat het succes van zondag meebrengt dat het platform zich verder uitbouwt en actief blijft, ook tussen de jaarlijkse grote betogingen.

Een fotoreportage

Foto’s: Thibaut Molinero, Hamel Puissant, Ellen Verryt