Tijdens een geheime bijeenkomst van leden van de extreemrechtse partij ‘Alternative für Deutschland’ (AfD) en fascisten van de ‘identitaire beweging’ zijn hun plannen voor ‘remigratie’ besproken. De fascisten willen miljoenen migranten (waaronder Duitse staatsburgers) dwingen om te emigreren, desnoods met geweld.

Hoewel de partij later verklaarde dat de bijeenkomst geen partijbijeenkomst was en dat ‘remigratie’ geen deel uitmaakt van haar programma, hebben vooraanstaande partijvertegenwoordigers de slogan bij verschillende gelegenheden publiekelijk verdedigd, waaronder op het laatste partijcongres. Het uitvoerend comité heeft die uitspraken nooit ontkend. Nu, met de openbaar gemaakte ontmoeting met een bekende fascist, de Oostenrijkse medeoprichter van de identitaire beweging Martin Sellner, is een groot publiek zich plotseling bewust geworden van de ideeën binnen de AfD.

In een paar dagen tijd gingen tienduizenden mensen in tientallen steden de straat op om te demonstreren tegen de AfD. In totaal kwamen er in minder dan een week meer dan een miljoen mensen opdagen en de mobilisatie gaat door. Het is bemoedigend om te zien hoeveel mensen de straat op gaan om zich te verzetten tegen dit onmenselijke project van fascistisch rechts.

Maar niet al die mensen zijn vrij van xenofobie, verre van dat. Veel mensen steunen het repressieve beleid van de regering tegen vluchtelingen. De regering steunt het vluchtelingenbeleid van de EU en heeft ‒ zelfs tijdens de opkomst van deze beweging tegen de AfD ‒ nieuwe hardere maatregelen tegen vluchtelingen aangenomen. Die omvatten meer mogelijkheden voor de politie om mensen te fouilleren (bij het zoeken naar hun documenten), het ’s nachts arresteren van mensen, het verlengen van de detentie voor uitzetting tot maximaal 28 dagen, enzovoort. Op het hoogtepunt van de huidige beweging aarzelt de federale regering niet om aan te kondigen dat ze overnameovereenkomsten gaat sluiten met zes andere landen om meer vluchtelingen te kunnen uitzetten (vorig jaar werden 16.430 vluchtelingen uitgezet).

Helaas wordt dit beleid gesteund door de meerderheid van de Duitse burgers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de belangrijkste sprekers bij veel van de demonstraties van de afgelopen dagen politici waren van de partijen die nu de federale regering vormen (bijvoorbeeld de minister-presidenten van Nedersaksen, Hamburg en Rijnland-Palts, de burgemeesters van grote steden, etcetera). Antifascisten en revolutionairen die kritiek hebben op het vluchtelingenbeleid van de regering vormen een kleine minderheid.

Parallel aan deze demonstraties zijn er twee activiteiten in gang gezet, die wij als revolutionaire marxisten met gemengde gevoelens volgen:

A.) Veel mensen roepen op tot een verbod van de AfD, maar dat zal geen zoden aan de dijk zetten, aangezien de partij nu 40.000 leden heeft en minstens 20 procent van het electoraat achter zich heeft (in Oost-Duitsland zelfs nog meer). Deze rechtse ideeën kunnen niet worden verboden; ze moeten worden bestreden door linkse politiek en mobilisatie, met name door succesvol progressief verzet tegen het beleid van de machthebbers, vooral op sociaal niveau.

Een verbod zou de partij een martelaarsrol geven en de politieke strijd ertegen bemoeilijken. Het is immers het repressieve beleid van de regering tegen vluchtelingen dat de xenofobe ideeën van extreemrechts rechtvaardigt. Bovendien zou het verbieden van een partij zeker geassocieerd worden met de ‘strijd tegen extremisme’ en dus met een repressiever beleid tegenover activisten van de klassenstrijd.

B.) Het initiatief om Björn Höcke, leider van de openlijk fascistische vleugel van de AfD, bepaalde fundamentele politieke rechten te ontnemen op grond van artikel 18 van de Grondwet, doet ons minder buikpijn krijgen. Een petitie met dit doel gericht aan de regering en het parlement is tot nu toe (20 januari) ondertekend door 1,5 miljoen mensen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op International Viewpoint. Nederlandse vertaling:redactie Grenzeloos.