De bekende ngo Corporate Europe Observatory (CEO), die zich vooral toelegt op het in kaart brengen van de lobbyingactiviteiten rond de Europese instellingen, bracht een nieuwe brochure uit, When the market becomes deadly. De ondertitel maakt direct duidelijk waarover het gaat: “Hoe de druk om de gezondheidszorg en de lange-termijnzorg te privatiseren Europa een slecht uitgangspunt gaf voor de pandemie.”

Een korte samenvatting van de bevindingen:

  • De lobby van de private ziekenhuizen is sterk aanwezig in Brussel, en gebruikt de pandemie om haar belangen te verdedigen. Maar onderzoek toont aan dat de privatisering van de gezondheidszorg landen op lange termijn minder voorbereid maakt om een pandemie aan te pakken, en dat private gezondheidszorg de overheid meer kost dan de openbare.
  • De druk vanuit de EU om te bezuinigen in de openbare uitgaven heeft bijgedragen tot de commercialisering van de ouderenzorg en de gezondheidszorg, met catastrofale gevolgen gedurende Covid-19, in het bijzonder in de zorgcentra.
  • De ondeugdelijkheid van publiek-private samenwerkingen (PPS) in de gezondheidszorg wordt steeds duidelijker, maar er is nog steeds een mentaliteitswijziging nodig. Maar zulke wijziging is onwaarschijnlijk als de Europese Commissie de hulp aanvaardt van firma’s zoals McKinsey (bekend voor zijn rol in de toenemende privatisering van de nationale gezondheidszorg NHS in Groot-Brittannië) voor haar antwoord op de Covid-19 crisis, en het publiek niet inlicht over de details.
  • Covid-19 is een duidelijk voorbeeld van de mislukking van het private gezondheidszorgmodel en de lange-termijnzorg. De strijd tegen dit model is een strijd ten voordele van patiënten en dienstverleners, voor ouderen en gehandicapten, voor rechtvaardigheid, gelijkheid en mensenrechten. Nu er sprake is van een Europese Gezondheidsunie is het van essentieel belang het publieke en non-for-profit karakter van de Europese gezondheidszorg te vrijwaren, en ervoor te zorgen dat COVID-19 herstelfondsen niet gaan naar de profitsector.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Ander Europa.