Het gebeurt nog dat staatslieden na hun ambtstermijn het licht zien en dat dan ook laten schijnen. Ex-president van de VS Jimmy Carter en Nederlands ex-premier Dries Van Agt over het Midden Oosten bv. De Franse ex-president François Hollande neemt het nu – in een gesprek met Le Monde – op voor de Koerden van Afrin, tegen Turkije. “Wie is die bondgenoot die onze eigen bondgenoten aanvalt met de steun van jihadistische groepen?”, aldus Hollande.

Hollande analyseert de situatie als volgt: De Turkse president Erdogan heeft begrepen welke goede zaak hij kan doen door samen te werken met Rusland om Syrië te verdelen. Het is volgens Hollande geen toeval dat de aanvallen op Ghouta samenvallen met het Turkse offensief tegen Afrin. Rusland laat Turkije in Afrin betijen, en Turkije zal rebellen die het in Ghouta ondersteunt, terugtrekken, mogelijk om ze in Afrin in te schakelen.

De Franse ex-president bevestigt hiermee de Koerdische beschuldigingen dat Turkije jihadisten inschakelt in zijn campagne tegen de Koerden. Hollande wijst erop dat de rest van de wereld de Koerdische strijders dankbaar moet zijn omdat ze Daesh (IS) uit hun bolwerken hebben verdreven. Hollande vindt dat de Navo moet optreden tegen “een bondgenoot die onze bondgenoten aanvalt met de steun van jihadisten die zelf weer banden hebben met terroristen”.

De Syrische Koerden hebben Turkije niet aangevallen. Toen Turkije Afrin binnenviel, waren  de Koerden en hun bondgenoten nog bezig met de strijd tegen IS dat zich in enkele gebieden heeft teruggetrokken. Door de Turkse inval moesten ze strijders terugtrekken, tot opluchting van IS.

Medeplichtigen

Hollandes opvolger, Emmanuel Macron, houdt zich op de vlakte, zoals de rest van het Westen laten ze Erdogan betijen. Turkije heeft een deal met Rusland, welke deal heeft het Westen met Erdogan? Wat krijgen ze in ruil voor die medeplichtigheid? Voor Erdogan zijn de Koerden hoe dan ook grotere vijanden dan IS en het Westen stapt daarin mee.

Zwijgers

Maar ook een groot deel van de linkerzijde hier zwijgt. Sp.a, Groen, PVDA… schrik om hun Turkse kiezers voor het hoofd te stoten? “Het is zeer complex” luidt het excuus van sommigen. Wat is daar zo complex aan? Dat de Koerden ook door de VS worden gesteund? De Koerden maken zich geen illusies, ze weten hoe voorwaardelijk en tijdelijk dat dit is, ze ondervinden nu in Afrin hoe groot die steun is.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.