Een document dat de afgelopen dagen is uitgelekt, heeft volledig bevestigd waar we al sinds 7 oktober voor waarschuwen, namelijk dat zionistisch rechts de operatie ‘Al-Aqsa Vloed’ zal aangrijpen om te proberen zijn oude droom uit te voeren om het grootste deel van de Palestijnse bevolking te verdrijven uit de gebieden die in 1967 werden bezet, om zo de Nakba van 1948 te voltooien en hun ‘Groot-Israël’-project te verwezenlijken.

Op 28 oktober publiceerde de Israëlische oppositiewebsite ‘Mecomit‘ (Lokale Oproep) een belangrijk document uitgegeven door het Zionistische Ministerie van Inlichtingen, geleid door Gila Gamliel, een prominent lid van de Likudpartij die wordt geleid door Benjamin Netanyahu. De authenticiteit van het document werd later op maandag 30 oktober bevestigd door enkele Israëlische media, waaronder Haaretz en het werd in het Engels vertaald door de website +972, die kritisch staat tegenover Israël.

Het document van 13 oktober is getiteld ‘Opties voor een beleid met betrekking tot de burgerbevolking van Gaza’. De drie overwogen opties zijn: (a) De inwoners van Gaza blijven in de Strook en worden bestuurd door de Palestijnse Autoriteit; (b) De bevolking van Gaza blijft in de Strook en er wordt een lokale Arabische autoriteit opgericht; (c) De burgerbevolking wordt geëvacueerd van Gaza naar de Sinaï.

Het document is van mening dat de opties (a) en (b) aanzienlijke tekortkomingen vertonen, vooral omdat geen van beide een voldoende ‘afschrikkend effect’ op de lange termijn kan hebben. Wat betreft optie (c), stelt het document dat deze ‘positieve strategische resultaten op lange termijn voor Israël zal opleveren’ en ‘uitvoerbaar’ is. ‘Het vereist vastberadenheid van de politieke echelon tegenover internationale druk, met de nadruk op het mobiliseren van de steun van de Verenigde Staten en andere pro-Israëlische landen.

Het document gaat vervolgens in op elk van de drie opties. We zullen ons hier beperken tot de derde optie die de voorkeur heeft van het ministerie, namelijk de optie om de burgerbevolking uit Gaza te evacueren. Het document beschrijft het scenario als volgt:

‘1. Als gevolg van de gevechten tegen Hamas is het nodig om de niet-strijdende bevolking uit het gevechtsgebied te evacueren; 

2. Israël moet actie ondernemen om de burgerbevolking te evacueren naar de Sinaï;

3. In de eerste fase worden er tentsteden gebouwd in de Sinaï, de volgende fase omvat de oprichting van een humanitaire zone om de burgerbevolking van Gaza bij te staan en de bouw van steden in een hervestigingsgebied in het noorden van de Sinaï.

4. Er moet een bufferzone van enkele kilometers worden gecreëerd binnen Egypte en de terugkeer van de bevolking naar activiteiten/verblijfplaatsen in de buurt van de grens met Israël mag niet worden toegestaan. Daarnaast moet er een veiligheidszone worden ingesteld op ons grondgebied in de buurt van de grens met Egypte.’

Het document beschrijft vervolgens het scenario van de verplaatsing, dat begint met een oproep tot evacuatie van niet-strijders uit de gevechtszone en de uitvoering van gerichte luchtaanvallen op het noorden van Gaza om plaats te maken voor een invasie vanaf de grond. In een tweede fase begint de invasie vanuit het noorden en langs de grens totdat de hele Gazastrook bezet is en de tunnels van Hamas zijn geëlimineerd. Gedurende deze tijd ‘is het belangrijk om de reisroutes naar het zuiden open te laten om de evacuatie van de burgerbevolking naar Rafah mogelijk te maken.’

Het document stelt dat deze optie burgerslevens zou redden in vergelijking met de andere twee opties en dat het past binnen een wereldwijde context van grootschalige ontheemding zoals in Syrië, Afghanistan en Oekraïne. Het document is van mening dat Egypte volgens het internationaal recht de plicht heeft om de doorgang van de burgerbevolking mogelijk te maken en dat Caïro in ruil voor zijn medewerking financiële steun zal ontvangen om de huidige economische crisis te verlichten.

Het is opmerkelijk dat het document van het Zionistische Ministerie van Inlichtingen werd uitgegeven op het moment dat Israël op 13 oktober de bewoners van Noord-Gaza begon op te roepen om te emigreren naar plaatsen ten zuiden van de Wadi Gaza rivier, een bevestiging dat die oproep voldeed aan optie (C). In feite is alles wat Israël tot nu toe heeft gedaan volledig in overeenstemming met het plan voor een herhaling van de Nakba in Gaza, zoals beschreven in het document. De Financial Times publiceerde op maandag 30 oktober een verslag van zijn correspondenten in Europese hoofdsteden waarin staat dat Netanyahu probeerde Europese regeringen over te halen om Caïro onder druk te zetten om Egypte ervan te overtuigen vluchtelingen uit Gaza op te nemen.

Parijs, Berlijn en Londen spraken allemaal hun overtuiging uit dat deze eis onrealistisch is, maar begonnen desondanks druk uit te oefenen op Caïro om de grens van Egypte te openen, onder verwijzing naar humanitaire overwegingen. Uit het rapport blijkt dat in sommige Europese kringen de overtuiging bestaat dat alleen al de omvang van de verplaatsing naar de Egyptische grens, die toeneemt naarmate de militaire operaties op de grond vorderen, de concentratie van mensen aan de grens zodanig zou verergeren dat Egypte, in combinatie met westerse druk, gedwongen zou kunnen worden om zijn standpunt te wijzigen. De ontheemdenplanners moeten ook zeker hopen dat de menigte ontheemden aan de zuidelijke grens met Gaza erin zal slagen om Egyptisch grondgebied binnen te stormen om te ontsnappen aan de Israëlische bombardementen en de militaire opmars, en zich zo op te dringen aan de Egyptische autoriteiten die niet in staat zullen zijn om op burgers uit Gaza te schieten.

Ondertussen hebben kolonisten op de Westelijke Jordaanoever van hun kant de ‘Al-Aqsa Vloed’ aangegrepen om de druk op de Palestijnen die in gebied ‘C’ wonen (dat het grootste deel van het land van de Westelijke Jordaanoever omvat ‒ meer dan 60 procent) op te voeren en hen op te roepen om te migreren, niet naar het gebied dat onder toezicht staat van de ‘Palestijnse Autoriteit’, maar naar Jordanië! Dat geeft duidelijk de intentie van zionistisch rechts aan om de Nakba ook op de hele Westelijke Jordaanoever te voltooien, zodra de gelegenheid zich volgens hen voordoet.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op gilbert-achcar.net. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.