Op 24 februari – de dag waarop Poetin zijn oorlog begon – werd het leven van miljoenen mensen gespleten tussen een ‘ervoor’ en een ‘erna’. Miljoenen mensen in Oekraïense steden lijden onder de bombardementen. Vluchtelingen – vooral vrouwen en kinderen – vullen nu de Europese steden. Russische soldaten sterven massaal – meestal jonge mensen uit arme gezinnen op het platteland die niet begrijpen waar of waarom ze zijn uitgezonden. De inwoners van Rusland zinken steeds verder weg in armoede. In Russische steden worden anti-oorlogsdemonstranten gevangen gezet of gedwongen het land te verlaten.

Ongetwijfeld zijn Poetin en zijn criminele bende de hoofdverantwoordelijken voor deze tragedie. Zij zijn degenen die besloten hebben deze oorlog te beginnen. Zij waren het die door middel van repressie en weerzinwekkende chauvinistische propaganda de Russische samenleving dwongen tot passiviteit en onderwerping. Alle linkse krachten in de wereld moeten nu een onmiddellijk einde van de oorlog eisen en een onderzoek naar de oorlogsmisdaden die op bevel van Poetin zijn begaan.

Met deze eisen blijven mensen in Russische steden de straat op gaan om te protesteren tegen de oorlog, zelfs nu elke uiting van ‘nee tegen de oorlog’ door de Russische wet als een misdaad wordt beschouwd. Voor hen zijn er, zonder uitzondering, consequenties: gevangenisstraf, hoge boetes, uitsluiting van de universiteit of verlies van baan. Enkelen blijven protesteren, terwijl de meesten verlamd zijn door angst. Russische socialisten, zowel in als buiten Rusland, gaan door met hun anti-oorlog agitatie.

Het militaire en politieke bankroet van het Poetin-regime is onvermijdelijk, maar het zal tijd kosten. Deze periode zal zeker moeilijk zijn: velen zullen nog lijden onder gevangenschap of ballingschap. De solidariteit van de internationale linkse beweging – met inbegrip van haar concrete hulp – is nu voor ons onontbeerlijk om deze strijd voort te zetten.

We zijn ervan overtuigd dat de huidige tragedie van Oekraïne alleen begrepen en opgelost kan worden vanuit een samenhangende antikapitalistische oriëntatie. Poetin en zijn regime zijn geen anomalie, noch een archaïsche schepping van de bijzondere geschiedenis van Rusland, maar een natuurlijk gevolg van het wereldkapitalisme en het imperialisme.

De ideologie ervan – chauvinisme, minachting voor werkende mensen en de wens om alles als een cynisch ‘belangenconflict’ te zien – is gemakkelijk te herkennen in de retoriek van extreem-rechts over de hele wereld. Het is geen toeval dat Poetin tot voor kort het idool was van Le Pen, Zemmour en Salvini. Dergelijke politici zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor het lijden dat het Oekraïense volk momenteel ondergaat. En de krachtige strijd tegen extreem-rechtse kandidaten maakt deel uit van een echte strijd tegen Poetins oorlog tegen het Oekraïense volk.

Maar het regime van Poetin is niet alleen chauvinistisch en nationalistisch. Er is een flagrante sociale ongelijkheid, er is de macht van een handvol rijken over de meerderheid van de werknemers die van hun rechten zijn beroofd. Het regime van Poetin is er een van bureaucraten en miljardairs die al jaren het geld van het land wegsluizen, het op westerse banken zetten en investeren in herenhuizen en jachten in Europa. En de Europese kapitalistische regeringen, die de criminele herkomst van dit geld kenden en een oogje dichtknepen, zijn ook verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne. Bovendien zijn landen als Frankrijk tot voor kort aan Rusland de wapens blijven verkopen waarmee nu Oekraïense kinderen worden gedood. Dit alles onthult de ultieme onmenselijkheid en immoraliteit van het kapitalisme als systeem.

Daarom is alleen een antikapitalistisch en socialistisch programma vandaag de dag werkelijk anti-oorlog – omdat het de oorzaken aanvalt in plaats van de gevolgen. Het is de strijd voor een dergelijk programma dat toekomstige oorlogen kan voorkomen en een einde kan maken aan de oorlog die momenteel Oekraïne bloedig verteert. Daarom zijn kandidaten als Philippe Poutou echte strijders tegen de imperialistische oorlog. En uw deelname aan zijn campagne is een echte steun voor de toekomst van de wereld.

Dit is de tekst van de toespraak van Ilya Budraitskis, actief in de Russische Socialistische Beweging (RSD) op de verkiezingsbijeenkomst van Philippe Poutou, de presidentskandidaat van de Franse NPA, op zaterdag 2 april 2022 (via videoverbinding).

Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos op basis van de tekst op Fourth International.