De Sinterklaas periode komt er aan. Ik zie op het internet reclame voor een nieuw soort Lego – achtig speelgoed: Clicstoys. In een fabriek in Wuustwezel worden de dingetjes gemaakt. Stukjes gekleurd plastic die je gemakkelijk aan elkaar klikt om er speelgoed voorwerpen mee te maken.

Patenten en octrooien zorgen ervoor dat niemand dit kan namaken. Hoe hoogtechnologisch dit product wel is, wordt duidelijk wanneer je weet dat het constructiespeelgoed kan worden gekoppeld aan een app en elk blokje kan worden gekoppeld aan een geluid.

Het bedrijf is volautomatisch, er werken maar 22 mensen en de machines zijn dag en nacht aan het werk. Robots zorgen voor de verpakking, via camera’s kan alles 24 uur op 24 gecontroleerd worden. Die productie overspoelt nu de wereld met nog meer harde plastics die uiteindelijk in de oceanen zal eindigen.

Voor de tewerkstelling is het effect belachelijk klein. Die nieuwe berg plastic werd gepromoot door spaaracties van BP en Dash. De wereldpromotie in meer dan 60 landen gebeurt door een Koreaanse firma die een contract heeft met de Vlaamse producent.

De productie is dit jaar verdubbeld en dat zal ook het geval zijn in 2018. Het groeikapitalisme in een notendop!

Voor de verdere ontwikkeling van de technologie is er een samenwerking met de Universiteit van Antwerpen en het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Op Amazon.com kunnen de gebruikers feedback geven op het product.

Technologie van de toekomst? Eerder nutteloze productie die ons milieu nog verder zal belasten met niet-biologisch afbreekbaar plastic en waarbij de creativiteit van de kinderen wordt gefnuikt: zij klikken autootjes, tractors en andere machines in elkaar tot… het hele gedoe bij de restafval zal terecht komen.