Zondag 28 november organiseert Mirabal opnieuw een nationale manifestatie tegen geweld tegen vrouwen. Je kan alle informatie over deze betoging hier vinden.

Je kan hieronder alvast het pamflet lezen dat we met onze feministische groep Feminisme Yeah en SAP – Antikapitalisten komende dagen zullen verspreiden. Je kan het pamflet ook hier downloaden. Bezoek zondag zeker ook onze stand op de Feminist & Antisexist Village @Mirabal Demo. 

Actie in Antwerpen

Ook op 25 november (Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen) en de dagen voor de nationale manifestatie vinden al heel wat feministische acties plaats. Zo organiseert het Collectief 8 maar.s Antwerpen op zaterdag 27 november een actie in het Stadspark. Je kan alle informatie over deze actie hier vinden: Stop geweld tegen vrouwen.

Collectief vertrek

Op 28 november organiseren de 8 maart collectieven van Antwerpen en Gent een collectief vertrek naar de betoging in Brussel.

Vertrek uit Antwerpen: verzamelen om 11u30 in Antwerpen-Centraal. Trein om 11u40.

Vertrek uit Gent: verzamelen om 10u45 in Gent Sint-Pieters. Meer info kan je hier vinden; STOP geweld op vrouwen – gezamelijk vertrek.

Feministische actie tegen seksistisch geweld!

Op de werkplaats, op het internet, binnen de familie, naar vrienden en kennissen toe, tegenover de politie, bij het uitgaan of tijdens een wandeling: vrouwen en LGBTQIA+ mensen moeten zich regelmatig verdedigen tegen seksisme en agressie. Recent nog toonden verschillende verkrachtingen en aanrandingen de nood aan om op te komen tegen dit geweld. Afgelopen weken toonden we ook in Brussel (#BalanceTonBar) en in Gent de collectieve kracht die uitgaat van onze mobilisaties.

De Vivaldi-regering is onze klassenvijand

Achter de pseudo-feministische pretenties van de Vivaldi-regering gaat een beleid schuil dat in haar daden enkel het geweld tegen vrouwen en genderminderheden in stand houdt.

De Vivaldi-regering betekent:

  • Geen regularisatie. Er komt nog steeds geen regularisatie van mensen zonder geldige verblijfsvergunning. Meer dan 50% van de migranten in België zijn vrouwen.
  • Alle macht aan de belangen van de privébedrijven. De sociale zekerheid, de zorg, het onderwijs, justitie, kinderopvang, schoolkantines, huisvesting, slachtofferhulp, organisaties die werken rond geweld tegen vrouwen en genderminderheden, worden kapot bespaard.
  • Er is geen enkel perspectief rond de financiering van een nationaal plan voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen en genderminderheden. Er is trouwens ook nog steeds geen plan.

Organisaties die eerste-, tweede- en derdelijns slachtofferhulp bieden worden gedwongen onderling de concurrentie aan te gaan, met een systeem van projectfinanciering en openbare aanbestedingen eerder dan structurele financiering.

  • De wet op abortus werd opgeofferd. Een wet die recht op abortus zou toestaan tot 18 weken zwangerschap werd door de sociaaldemocraten en groenen in de vuilbak gegooid om de regering met de CD&V mogelijk te maken.
  • Repressieve justitie. Een hervorming van het strafwetboek rond seksueel geweld die met haken en ogen aaneenhangt. Het strafrecht en haar veiligheidsarsenaal worden versterkt, er gaat meer geld naar gevangenissen en de politie eerder dan naar steun aan slachtofferhulp en individuele, collectieve en sociale begeleiding en transformatie.

Zowel in België als in de rest van de wereld zijn het de feministische bewegingen en niet de regeringen die in staat zijn dingen ten goede te veranderen. En het zijn massale revolutionaire bewegingen die in staat zijn het kapitalisme en de racistische en patriarchale onderdrukking te doen plooien!

De straat op!

Op 28 november vindt, op initiatief van het platform Mirabal, opnieuw een nationale manifestatie plaats tegen geweld op vrouwen en genderminderheden. Wij steunen ook alle feministische acties en bewegingen, tegen seksistisch geweld, voor de rechten van vrouwen zonder papieren, enz.

Met Féminisme Yeah! en SAP – Antikapitalisten komen wij op voor een politiek van preventie van geweld tegen vrouwen en genderminderheden. Wij verdedigen:

  • De regularisatie van alle mensen zonder papieren en in een onzeker verblijfsstatuut;
  • Individuele financiële zekerheid voor iedereen! Individualisering van de rechten, afschaffing van het samenwonersstatuut, optrekken van de uitkeringen boven de armoedegrens, verhoging van de lonen, een deftig pensioen voor iedereen en de versterking van de openbare diensten;
  • De structurele financiering (minstens 2% van het BNP) van de strijd tegen geweld tegen vrouwen en genderminderheden. Een financiering die de feministische bewegingen op het terrein versterkt en eerstelijnspreventie via feministische zelfverdediging;
  • Onvoorwaardelijke en gratis toegang tot abortus en alle soorten contraceptiemiddellen. Wettelijk maar ook in de praktijk!
  • Een cultuur van toestemming en het recht op zelfbeschikking wat onze lijven, onze seksualiteit, onze levens en verlangens betreft!

Afspraak om 12u bij de stand van Feminisme Yeah! en SAP – Antikapitalisten, vlakbij het Centraal Station in Brussel. Daarna stappen we samen mee met de manifestatie.

Doe mee!

Zin om mee te werken? Neem contact op via info@sap-rood.org.