Welke toekomst voor Antwerpen? Linkse kandidaten in gesprek

De recente peiling naar de kiesintenties in Antwerpen laten een nek aan nek-race verwachten tussen de N-VA aan de rechterkant en de drie progressief-linkse partijen (Groen, sp.a en PVDA) aan de linkerkant. De partijen in het zogenaamde ‘centrum’ (CD&V en Open VLD) lijken stilaan te verdampen.

Bart De Wever sluit een ‘verantwoordelijk compromis’ met één van de linkse partijen niet uit (al is het met tegenzin). Wouter Van Besien, lijsttrekker van Groen, wees zo’n compromis al meteen af. Het blijft wel afwachten of de leden van Groen er na de verkiezingen dezelfde mening op na zullen houden. Bij de sp.a zeggen voorlopig enkel de meer linkse kandidaten dat zo’n compromis voor hen niet kan. Het blijft onduidelijk of de hele sp.a die mening deelt. De PVDA stelt dat “alleen met een sterke PVDA een beleid zonder N-VA mogelijk is.”

De discussies tijdens de campagne verschuiven zo van de inhoudelijke programmapunten naar de tactische mogelijkheden. Velen vragen zich af wat de meest nuttige stem kan zijn. Voor diegenen die Bart De Wever absoluut weg willen als burgemeester van ’t Stad betekent dit een discussie binnen en met de linkse partijen.

Het Ernest Mandel Fonds en het Masereelfonds nemen deze handschoen op. Zij organiseren een gespreksavond met vier kandidaten op links-progressieve lijsten:

Tom Devocht, 10de plaats op de lijst van PVDA
Ikrame Kastit, 2de plaats op de lijst van Groen (o.v.)
Christ’l Van der Paal, 35ste plaats op de lijst van sp.a, namens ‘Wij zijn Socialisten’
Peter Veltmans, 46ste plaats als verruimingskandidaat van SAP op de PVDA-lijst

Luis Muñoz van Radio Centraal leidt het gesprek in goede banen.

Datum: dinsdag 9 oktober, om 20u
Plaats: de kelderzaal van boekhandel De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Iedereen welkom!