‘De wereld is in handen van een duistere elite van pedofielen die met 5G en vaccinaties onze hersens kneden’. Dat is niet alleen het wereldbeeld van QAnon in de VS, maar ook van vele duizenden complot-ontmaskeraars in Europa. Tot welke waanzin dat kan leiden: de ontvoering in Frankrijk van Mia, een meisje van 8, onderdeel van een complot van een netwerk waarin enkele ontspoorde gilets jaunes.

De feiten. Op 13 april ontvoert een commando van 3 mannen Mia bij haar grootouders in het departement Vogezen. Mia’s moeder mocht haar dochtertje slechts onder begeleiding bezoeken. Blijkt al snel dat moeder en ontvoerders behoren tot een groep die denkt een wereldwijd complot van pedofielen te moeten bestrijden. De ontvoering van Mia is een stap naar de bevrijding van kinderen uit dat netwerk…

Goeroe

Vijf dagen later wordt Mia in Zwitserland teruggevonden. De bende had een circuit van helpers om het meisje naar Rusland te smokkelen. Er worden in totaal 5 mannen opgepakt met pseudo’s als Corbeau (Raaf), Jeannot, Romeo, Pitchoun. Die mannen en de moeder zijn aanhangers van goeroe Rémy Daillet-Wiedeman die vanuit Maleisië enkele internetsites dirigeert, met onder meer als doel “Frankrijk weer groot te maken”.

Die Daillet, 55, vocht 30 jaar geleden in een uiterst-rechtse Kroatische militie, werd nadien nadien actief lid van de rechtse partij Modem (partner van Macrons LRM). Op Internet gaat hij nu tekeer tegen 5G, vaccinaties, immigratie. Hij roept op tot een staatsgreep en tot de vorming van stoottroepen.

Zijn programma voor een door hem geleide voorlopige regering na de machtsgreep bevat 81 punten. Met o.m. alle ministers van de voorbije 40 jaar in staat van beschuldiging stellen, de vrijmetselarij verbieden, alle wegenradars uitschakelen – wat een beetje doet denken aan acties van de gilets jaunes.

Complotteurs

Folklore? De Franse inlichtingendienst DGSI neemt het wel ernstig. Blijkt immers dat tienduizenden Fransen de sites van Daillet en aanverwante volgen. Naast het web van Daillet is er onder meer de beweging “La France libre” van de fascist Eric-Régis Fiorile die nog meer volgers heeft dan Daillet.

Minstens enkele honderden van die volgers, onder wie enkele gewezen gele hesjes, hebben volgens de DGSI clandestiene cellen gevormd, klaar voor actie. Op de agenda: aanvallen op vaccinatiecentra, saboteren van 5G antennes, stelen van munitie, het aanmaken van explosieven.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers