Naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Brazilië ging Ellen Verryt in gesprek met Tárzia Medeiros. Medeiros is een feministische en ecosocialistische militante en regionaal leidster van de PSOL (Partij voor Socialisme en Vrijheid) in Brazilië. De PSOL ondersteunde de presidentscampagne van Lula. Het gesprek vond plaats net voor de resultaten van de tweede ronde bekend werden. Ondertussen weten we dat Lula met 50,9% van de stemmen de verkiezingen nipt gewonnen heeft.

Volgens Tárzia was het waarschijnlijk dat Bolsonaro niet zou worden herkozen als president. Deze mogelijkheid komt voort uit het feit dat de familie Bolsonaro de afgelopen jaren veel misdrijven heeft gepleegd. De enige reden dat deze niet veroordeeld zijn en in de gevangenis zitten, komt doordat zij parlementaire onschendbaarheid genieten. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat wanneer Bolsonaro niet herverkozen wordt als president, hij juridisch verantwoordelijk zal worden gesteld voor alle barbaarsheden die hij als hoofd van het land heeft begaan. Daarom denk zij dat hij zal proberen een manier te vinden om het verkiezingsproces te delegitimeren, maar het is mogelijk dat hij daarvoor niet de steun krijgt van de strijdkrachten of van de Braziliaanse rechtelijke macht.

Wat is de houding van links?

De linkerzijde is maximaal alert. Ze is zich ervan bewust dat de moeilijke tijden van het Bolsonarisme niet zullen eindigen in deze tweede ronde van de verkiezingen, ongeacht wat de uitslag wordt, Als Lula wordt herkozen, zal links de strijd tegen de overblijfselen van het vierjarig Bolsonaro beleid kunnen aangaan. Er zijn tijdens het Bolsonaro-beleid vervolgingen en pogingen tot moord op linkse activisten, LGTBQ+ personen en personen uit het noordoosten van het land, etc, onder Lula zal deze strijd tegen het Bolsonaroisme door links dus in gunstigere omstandigheden gevoerd kunnen worden.

De rol van de 4de internationale en PSOL in het verzet

De rol van de Vierde Internationale, van haar Braziliaanse afdeling (helaas verspreid over 4 organisaties en stromingen, allen actief in de PSOL), zou volgens Medeiros moeten bestaan uit het project van de organisatie van links in Brazilië verder te versterken, zodat links weerstand kan bieden aan verschillende scenario’s na de verkiezingen.

De IV Internationale en haar organisaties kunnen bijdragen om een ecosocialistisch programma te consolideren in een land waar het voor het meest uitgebuite, onderdrukte deel van de bevolking niet evident zal zijn haar eisen, rechten en meest structurele verzuchtingen ingewilligd te zien door de toekomstige regering van de Partido dos Trabalhadores en haar rechtse bondgenoten. Er zullen binnen de PSOL verschillende discussies ontstaan, zodat de partij niet deelneemt aan de toekomstige regering-Lula, geen ministeries en posities in de regering inneemt, om tegenover deze regering over autonomie te beschikken en wanneer het nodig is zich aan te sluiten bij de bewegingen en de strijd die binnenkort zullen plaatsvinden. Medeiros hoopt dat alle organisaties verbonden met de Vierde Internationale in Brazilië deze mening delen.

De rol van een internationale solidariteitsbeweging

Een internationale solidariteitsbeweging zou de verkiezing van Lula kunnen steunen om Bolsonaro te verslaan, omdat dit niet alleen voor het Braziliaanse volk, maar voor de hele wereld een noodzaak is. We weten dat fascistisch geïnspireerde regeringen in de verschillende werelddelen aan kracht hebben gewonnen en we moeten ze allemaal tegengaan. Een andere belangrijke doelstelling van een internationale solidariteitsbeweging is het ondersteunen van de initiatieven die in de komende jaren uit de sociale bewegingen en van links in Brazilië voortkomen, hetzij om campagnes te organiseren om eisen te stellen aan de toekomstige regering, een internationale beweging kan ondersteunen om een analyse te maken in hoeverre Lula en zijn bondgenoten in feite hun regeringsacties voeren om de erfenis die Bolsonaro in de Braziliaanse staatsmachine heeft achtergelaten, uit te wissen. We weten dat er in een toekomstige Partido dos Trabalhadores-regering veel klassentegenstellingen zullen zijn, vanwege de gemaakte allianties. De rol van revolutionair links en het internationalisme: bijdragen aan de bevrijding van Brazilië van het Bolsonarisme en de voorwaarden scheppen om de moeilijke tijden die de komende jaren nog zullen komen, het hoofd te bieden.

Net na de uitslag van de verkiezingen kregen we van Tárzia Medeiros nog een korte reactie toegestuurd:

Vandaag is een dag om te onthouden in ons leven! Een van die dagen die voor toekomstige generaties met grote trots zal worden geteld! Vandaag is een dag voor NordEste om plezier te maken, want er is niets coherenter en mooier dan voet te zetten in onze gebieden van verzet en hier de zaden van transformatie te planten en te oogsten! Er zijn veel, heel veel NordEstes in Brazilië! En ze vieren allemaal feest, met het gevoel dat de plicht volbracht is! We hebben Bolsonaro verslagen!  Nu is het tijd om ons te organiseren en te vechten voor betere tijden!