Bevrijd Boris Kagarlitsky en alle andere Russische anti-oorlogs politieke gevangenen

Wij, ondergetekenden, waren diep geschokt toen wij vernamen dat op 13 februari de vooraanstaande Russische socialistische intellectueel en anti-oorlogsactivist Dr Boris Kagarlitsky (65) veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenisstraf.

Dr. Kagarlitsky werd in juli vorig jaar gearresteerd op de absurde beschuldiging van ‘rechtvaardiging van terrorisme’. Na een wereldwijde campagne die zijn wereldwijde reputatie als schrijver en criticus van kapitalisme en imperialisme weerspiegelde, eindigde zijn proces op 12 december met een vonnis van schuld en een boete van 609.000 roebel. 

De aanklager ging vervolgens in beroep tegen de boete als ‘onrechtvaardig vanwege de buitensporige mildheid’ en beweerde ten onrechte dat Dr. Kagarlitsky niet in staat was de boete te betalen en niet had meegewerkt met de rechtbank. In feite had hij de boete volledig betaald en het hof alles gegeven waar het om vroeg.

Op 13 februari veroordeelde een militair hof van beroep hem tot vijf jaar gevangenisstraf en verbood hem een website te beheren gedurende twee jaar na zijn vrijlating.

Het terugdraaien van de oorspronkelijke beslissing van het hof is een opzettelijke belediging voor de vele duizenden activisten, academici en kunstenaars over de hele wereld die Dr. Kagarlitsky respecteren en deelnamen aan de wereldwijde campagne voor zijn vrijlating. Het deel van de Russische wet dat tegen Dr. Kagarlitsky werd gebruikt, verbiedt in feite de vrije meningsuiting. De beslissing om de boete te vervangen door gevangenisstraf werd genomen onder een volledig verzonnen voorwendsel. De actie van de rechtbank is ongetwijfeld een poging om kritiek in de Russische Federatie op de oorlog van de regering in Oekraïne, die het land in een gevangenis verandert, het zwijgen op te leggen.

Het schijnproces tegen Dr. Kagarlitsky is de laatste in een golf van brute repressie tegen de linkse bewegingen in Rusland. Organisaties die consequent kritiek hebben geleverd op het imperialisme, westers en anderszins, worden nu rechtstreeks aangevallen en velen van hen worden verboden. Tientallen activisten zitten al lange straffen uit, alleen maar omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de Russische regering en de moed hebben om hun mond open te doen. Velen van hen worden gemarteld en onderworpen aan levensbedreigende omstandigheden in Russische strafkolonies, zonder medische basiszorg. Linkse politici worden gedwongen Rusland te ontvluchten omdat ze strafrechtelijk worden vervolgd. Internationale vakbonden zoals IndustriALL en de International Transport Federation zijn verboden en elk contact met hen leidt tot lange gevangenisstraffen.

Er is een duidelijke reden voor dit harde optreden tegen links in Rusland. De zware tol van de oorlog leidt tot groeiende ontevredenheid onder de massa van de werkende mensen. De armen betalen voor dit bloedbad met hun leven en welzijn, en het verzet tegen de oorlog is consequent het grootst onder de armsten. Links heeft de boodschap en de vastberadenheid om het verband tussen imperialistische oorlog en menselijk lijden bloot te leggen.

Dr. Kagarlitsky heeft kalm en waardig gereageerd op het schandalige besluit van het hof: “We moeten gewoon wat langer leven en deze donkere periode voor ons land overleven,” zei hij. Rusland staat aan de vooravond van een periode van radicale veranderingen en omwentelingen, en vrijheid voor Dr. Kagarlitsky en andere activisten is een voorwaarde om deze veranderingen een progressieve koers te laten nemen.

Wij eisen dat Boris Kagarlitsky en alle andere anti-oorlogsgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

We doen ook een beroep op de autoriteiten van de Russische Federatie om hun toenemende onderdrukking van afwijkende meningen terug te draaien en de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren van hun burgers te respecteren.

Deze internationale petitie kan hier getekend worden.