Sinds een jongeman vorige week dinsdag in Tirana door de politie is doodgeschoten, komen dagelijks jongeren de straat op. Minister van Binnenlandse Zaken Sander Lleshaj nam ontslag, maar dat heeft de gemoederen niet bedaard.

Premier Edi Rama (foto) van de Socialistische Partij, noemde de dood van de ongewapende jongeman van 25 “een geïsoleerd incident”. Volgens de jongeren is dit het zoveelste bewijs van het gewelddadig karakter van de politie. Ook in andere steden, o.m. Shkoder, waren er protesten.

Ontslagnemend minister Lleshaj noemde zijn ontslag het bewijs dat de regering het protest ernstig neemt. In tegenstelling, zei hij, tot de huidige oppositieleider Lulzim Basha (Democratische Partij, DP) die in 2011 geen ontslag nam nadat de politie vier deelnemers aan een protestactie doodde.

Eind 2018 kwamen Albanese jongeren ook massaal op straat tegen de verhoging van de inschrijvingskosten aan universiteiten en hogescholen. De studenten klaagden toen het ganse onderwijsbeleid aan dat volgens hen met een wet van 2015 de neoliberale toer was opgegaan.

De DP wou toen de SP-regering het vuur aan de schenen leggen, maar de studenten verbrandden toen ostentatief vlaggen van zowel SP als DP. Begin dit jaar kwam de DP op straat om het ontslag van “dictator Rama” te eisen.

Veel Albanese jongeren zijn zwaar gefrustreerd door de schaarse loopbaankansen in eigen land, wat tot grote emigratie van jongeren leidt. In april volgend jaar hebben parlementsverkiezingen plaats.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.