Op 14 augustus sloot de Belgische regering, voor het eerst sinds 2008 opnieuw kinderen op in een gesloten centrum. Op 28 augustus zal het twee weken zijn dat een Servische moeder met haar 4 kinderen, tussen 1 en 6 jaar, opgesloten zit in de ‘gezinsunits’ van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Deze ‘gezinsunits’ zijn niet meer dan een mooie naam voor een gevangenis met wat speeltuigen en een beschilderd doek om de hekken aan de ogen van de kinderen en vooral van voorbijgangers en actievoerders, te onttrekken. Wie er zit krijgt het helse kabaal van de landingsbanen van Zaventem en de schrik voor een nakende gedwongen uitwijzing er bovenop.

Op 28 augustus is het ook iets meer dan drie maand geleden dat Mawda Shawdi, dochter van Iraaks-Koerdische vluchtelingen, gedood werd door een politiekogel nabij Mons. Wij vragen ook nog steeds de waarheid en rechtvaardigheid voor Mawda!

Deze regering treedt duidelijk met de dag meer de rechten van kinderen, de rechten van vluchtelingen en migranten in het bijzonder en de mensenrechten in het algemeen met de voeten. Ze blijft vast houden aan een onmenselijk uitwijzingsbeleid, de jacht op vluchtelingen en migranten wordt steeds erger.

We zouden het liever niet doen. Maar we kunnen dit niet lijdzaam aankijken en ondergaan. We roepen jullie dan ook opnieuw op om op straat te komen.

We willen met heel veel mensen van Gent en elders, met en zonder papieren, met en zonder kleur, Belgen en migranten, blijven duidelijk maken dat we aan het opsluiten van kinderen, ongeacht of ze al dan niet geldige verblijfspapieren hebben, de jacht op vluchtelingen, racisme en haat GEEN boodschap hebben. Zolang het nodig is, zullen we ons verzetten tegen deze georganiseerde haat.

We verzamelen vanaf 18u30 in het Baudelopark bij de speeltuin. Kinderen moeten volgens ons immers kunnen spelen, onderwijs krijgen, een goed dak boven het hoofd hebben en een veilige en menswaardige toekomst hebben. Niet opgesloten zitten in wat in feite gevangenissen zijn voor vluchtelingen en migranten, angstig zijn voor uitwijzingen of de wereld doorgejaagd worden.

We willen opnieuw waardig en woest, vreedzaam en verbolgen, stil en met luide stem, met verdriet en volharding onze stem laten horen. Kinderen sluit je niet op – nooit!

Wij eisen:

  • De onmiddellijke vrijlating van de moeder en kinderen die momenteel opgesloten zitten;
  • De onmiddellijke stopzetting van uitwijzingen en de sluiting van de gesloten centra, te beginnen met het gesloten centrum voor gezinnen met kinderen;
  • De regularisatie van alle mensen zonder papieren in afwachting van bewegingsvrijheid en gelijke rechten voor iedereen;
  • Een echt onafhankelijk onderzoek naar, en een proces over de moord op Mawda;
  • De systematische veroordeling van racistisch geweld en – uitspraken, ook als het door politie, staat en overheden gebeurt.

Waar en wanneer?

Op dinsdag 28 augustus, van 18u30 tot 20u, in het Baudelopark (Baudelostraat) in Gent (vlakbij Vrijdagmarkt en Dampoortstation).

Deze oproep wordt gesteund door (lijst 21-8):

ACOD-Brusselse Intergewestelijke, Actief Linkse Studenten, Belgian Aid Network, Comac, Diem25 Gent, Een hart voor vluchtelingen, Ernest Mandel Fonds vzw, FEL – feministisch en links, Hart boven Hard Gent, Hard boven Hard Geraardsbergen, vzw Humain, Inclusief en Democratisch Comité – Gent, vzw Jong, Jongsocialisten Gent, Karibu, Labo vzw, LSP – Linkse Socialistische Partij, Memoria Mawda, PISS-OFF, Refu Interim, SAP – Stroming voor een Antikapitalistisch Project, Sociaal Radicaal, Solidair Gent, Solidair Tienen, Solidarity For All, Victoria Deluxe, Vonk – Marxistische Jongeren, Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent, Zwerfgoed

Wil je als organisatie de oproep ook ondersteunen?

Laat dat best spoedig weten per mail naar solidairingent@gmail.com.

(Illustratie: schilderij van de Luxemburgse kunstenaar Marc Henri Reckinger)