De Kroatische hoofdstad Zagreb koos op zondag 30 mei met overweldigende meerderheid een nieuw progressief stadsbestuur. De nieuwe burgemeester Tomislav Tomasjevic leidt een ecologische linkse coalitie, ‘Mozjemo’ (“Wij kunnen”, zoals Podemos) rond zijn “Zagreb je Nas” – Zagreb is van ons. Daarmee komt een einde aan een rechts corrupt stadsbestuur.

Mozjemo behaalde 23 van de 47 zetels in de gemeenteraad, Tomasjevic haalde het met 65,3 % op de bekende uiterst-rechtse nationalistische zanger Miroslav Skoro. Tomasjevic raakte meer dan tien jaar geleden al bekend met de mee door hem georganiseerde campagnes tegen de bouwprojecten van de rechtse burgemeester Milan Bandic.

Die overleed in februari terwijl hij zich klaarmaakte voor zijn zevende campagne. Bij de verkiezingen van 2017 haalde Zagreb je Nas 8 % en 4 zetels. Bandic zat vooral na de aardbeving van maart 2020 in moeilijke papieren omdat hij bij de wederopbouw weer in de eerste plaats de belangen van bevriende ondernemers voor ogen had.

Gelijkaardig

Tomasjevic en zijn coalitie kregen tijdens de campagne steun van andere gelijkaardige stadsbewegingen, met onder meer En Comù uit Barcelona en de burgemeesters van het Oostenrijkse Innsbruck en de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Nieuwe gelijkaardige bewegingen in de Servische hoofdstad Belgrado en in Montenegro putten nu hoop uit het succes in Zagreb.

Bij Mozjemo zitten naast Zagreb je Nas onder meer diverse sociale organisaties, milieubewegingen, feministische groepen en organisaties voor rechten voor LGBTQ. Hun centrale leuze is “Zagreb teruggeven aan zijn burgers”. Het nieuwe bestuur wil van Zagreb een modelstad maken op het vlak van energievernieuwing, van sociale woningbouw, inrichting en beschikbaarheid van openbare ruimten.

Het succes van Mozjemo in Zagreb, met bijna een vierde van de 4 miljoen inwoners van Kroatië, kan de politieke verhoudingen in Kroatië door elkaar schudden. Die worden tot nog toe vooral beheerst door de rechtse nationalistische HDZ en de Sociaal-Democratische Partij. Bij de nationale verkiezingen vorig jaar haalde Mozjemo 7 zetels.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.