Een delegatie van het Europees Netwerk voor solidariteit met Oekraïne en tegen de oorlog was begin mei in Lviv in Oekraïne. De delegatie bestond uit 26 mensen, afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, de Spaanse Staat, Finland, Frankrijk, Polen, Zwitserland, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk. Onder de delegatie waren vertegenwoordigers van vakbonden, linkse partijen en tijdschriften en solidariteitscomités. Ook vier parlementsleden van linkse partijen uit Polen, Finland, Zwitserland, Denemarken maakten deel uit van de delegatie. Vanuit België nam Jean Vogel, professor aan de ULB, actief bij UPJB en lid van het Belgisch Comité van het Europees Netwerk deel.(1)Maakten ondermeer deel uit van de delegatie: afgevaardigden van Vasemmistoliitto (Linkse Eenheid, Finland), Razem (Polen), Enhedslisten / Rood-Groene Alliantie (Denemarken), Fondation Frantz Fanon, NPA – Nouveau Parti Anticapitaliste en Ensemble (Frankrijk), Workers’ Liberty (VK), Izquierda Socialista (Spaanse Staat), Comité Ukraine – Suisse (Zwitserland), ak – analyse & kritik | Zeitung für linke Debatte und Praxis, Jungle World, Die Wochenzeitung – WOZ (Duitsland), Belgisch Comité van het Europees Netwerk in solidariteit met Oekraïne, European network in solidarity with Ukraine and against war en een vertegenwoordigster van de 4e Internationale. Het bezoek werd ter plaatse georganiseerd door de Oekraïense linkse organisatie Sociale Beweging (Sotsialny Ruh).

Tijdens de ontmoetingen werd gesproken over de huidige situatie in Oekraïne, het volksverzet tegen de inval en de preciese noden aan materïele en politieke solidariteit. Er vonden gesprekken plaats met syndicalisten van verschillende vakbonden, ondermeer uit de gezondheidszorg, de transportsector, de mijnbouw, de openbare diensten en met werknemers uit de kerncentrales. Er vonden tevens ontmoetingen plaats met feministische groepen, lgbtqi-activisten, mensen van een zelforganisatie van Rom, ecologische activisten, libertaire  militanten en mensen van de antiracistische en antifascistische beweging.

Het bezoek helpt zeker en vast de internationalistische solidariteit te versterken en beter de prioriteiten te bepalen voor solidariteit ‘van onderuit’, onafhankelijk van de staten en de militaire blokken.

De militanten van de Oekraïense linkerzijde met wie we konden spreken, onderlijnden hoe belangrijk deze solidariteit wel is, zowel materieel als politiek. Zo vragen de feministische activistes steun voor de onthaalcentra voor vrouwen die het slachtoffer werden van geweld en verkrachtingen. Momenteel worden deze noden helemaal niet opgenomen door de hulp vanuit verschillende staten die beheerd wordt door de Oekraïense staat.

Een eerste verslag van de ontmoetingen (in het Frans) kan je hier lezen. We werken ook met het Belgisch comité aan een uitgebreid geschreven verslag.

Verslag van de delegatie

Op zaterdag 14 mei zal Jean Vogel de resultaten van deze ontmoetingen voorstellen tijdens een conferentie-debat. Deze conferentie vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur, in de zaal van het ACV, Plétinckxstraat 19, 1000 Brussel. Zet het alvast in je agenda!

Met:

– Jean Vogel, hoogleraar aan de ULB, lid van het Europees Solidariteitsnetwerk met Oekraïne en deelnemer aan de delegatie naar Oekraïne.

– Valeriya Zubatenko, filosofe, artieste, feministe, actief in de linkse LGBTQIA+ beweging in Oekraïne.

Help ons met onze activiteiten. Om contact op te nemen met het Belgisch comité: schrijf naar: resu.enso@gmail.com

 

Voetnoten

Voetnoten
1 Maakten ondermeer deel uit van de delegatie: afgevaardigden van Vasemmistoliitto (Linkse Eenheid, Finland), Razem (Polen), Enhedslisten / Rood-Groene Alliantie (Denemarken), Fondation Frantz Fanon, NPA – Nouveau Parti Anticapitaliste en Ensemble (Frankrijk), Workers’ Liberty (VK), Izquierda Socialista (Spaanse Staat), Comité Ukraine – Suisse (Zwitserland), ak – analyse & kritik | Zeitung für linke Debatte und Praxis, Jungle World, Die Wochenzeitung – WOZ (Duitsland), Belgisch Comité van het Europees Netwerk in solidariteit met Oekraïne, European network in solidarity with Ukraine and against war en een vertegenwoordigster van de 4e Internationale.