Ook het leven van de werkende klasse in de VS is ondersteboven gehaald door het coronavirus. De gezondheidscrisis en de daarop volgende beurscrash brengt hun leven in gevaar. Talloze bedrijven zoals de luchtvaart verminderen hun activiteit waardoor velen zonder werk vallen. Gezondheidswerkers bevelen aan onderling afstand te nemen, zodat veel activiteiten met een massa aanwezigen – concerten, sportmatchen, Broadway vertoningen – werden afgelast. Andere mensen die met publiek werken zoals in de New Yorkse metro en buschauffeurs blijven aan het werk. Miljoenen werknemers in grootwarenhuizen en kruidenierszaken blijven present op het werk en dat geldt natuurlijk ook voor werkers in de gezondheidssector die blijven werken in ziekenhuizen en hospitalen.

De regering heeft slecht gereageerd op de pandemie. De administratie van Trump had de subsidies voor het Center for Disease Control (CDC) en voor de nationale gezondheidsinstellingen verminderd en zelfs het team in het Witte Huis verantwoordelijk voor antwoorden op de pandemie, werd opgeheven. Trump minimaliseerde de epidemie ondanks de pogingen van het CDC om een beleid hiervoor uit te werken. Het eerste geval van besmetting werd op 20 januari gemeld maar Trump kondigde pas op 13 maart de nationale noodtoestand af.

Voor de meeste werkende mensen is dit een dramatische situatie. Er is geen nationale gezondheidsdienst in de VS en tientallen miljoenen Amerikaanse werknemers hebben geen ziekteverzekering. Daarbij hebben miljoenen werknemers in de VS ook geen betaald ziekteverlof, geen familiaal verlof voor ziekte gezinsleden en miljoenen interim werkers hebben geen verlofdagen. Werkers hebben ook geen gegarandeerde tewerkstelling of inkomen.

In een eerste antwoord stelde Trump voor, renteloze leningen en minder belastingen te geven aan de bedrijven om eventuele verliezen door de corona crisis te compenseren.

Sommige werkgevers stelden voor om indien mogelijk thuiswerk en teleconferenties te organiseren. Maar de meeste jobs kunnen niet van thuis worden gedaan, denk aan het ophalen van huisvuil of werk in de bouwsector.

Het kan echt ingewikkeld worden. Denk bijvoorbeeld aan een verpleegster met twee kinderen die naar het ziekenhuis om te werken, zij helpt bij het behandelen van de crisis en verdient zo haar loon. Maar de school en de kinderopvang zijn gesloten. Ze wil haar ouders niet vragen om op de kinderen te passen want die zijn ouder dan zestig en voor hen is er een reëel gevaar besmet te worden en te sterven. Wat moet deze verpleegster dan doen?

De vakbonden hebben een aantal eisen geformuleerd gericht aan privé en publieke werkgevers. De meest gestelde eisen zijn:

  • Gratis testen en behandelen van alle werknemers
  • Behoud van inkomen zelfs wanneer de mensen moeten thuis blijven
  • Geen afdankingen tijdens deze epidemie
  • Betaald ziekteverlof voor iedereen zonder doktersattest
  • Beschermingsmaatregelen voor de werkers zowel in de privé als in de openbare diensten die bij de crisis betrokken zijn

In Chicago en in New York eisen de onderwijsvakbonden de sluiting van de scholen zoals dat is gebeurd in Los Angeles, San Diego en vele andere districten.

Sommige organisaties van immigranten vragen voor immigranten zonder papieren toegang tot alle gezondheidszorgen en andere beschermingsmaatregelen.

Nancy Pelosi, leidster van de democraten in het Huis van Afgevaardigden, heeft in het Lagerhuis een wet kunnen afdwingen die vele van deze eisen overneemt. Hij bevat onder meer de volgende voorzieningen:

  • Gratis test op corona voor iedereen die het nodig heeft, ook zonder ziekteverzekering
  • Tot twee weken betaald ziekteverlof en tot drie maand betaald familiaal en medisch verlof
  • Betere verzekering voor wie tijdelijk afwezig moet zijn
  • Meer geld voor voedselprogramma’s voor schoolkinderen en voor senioren
  • Meer geld voor Medicaid, het gezamenlijk verzekeringsprogramma, federaal op het niveau van de staat, voor mensen met een laag inkomen

Of de Senaat, waar de republikeinen een meerderheid hebben deze wet ook zal stemmen, valt nog te bezien. Dat zal volgende week beslist worden.

Dan La Botz is lid van Solidarity en DSA en redacteur van New Politics.