President Trump kondigde recent een plan in drie fasen aan voor de opheffing van de lockdown van de Verenigde Staten, hoewel veel medische deskundigen hierbij hun twijfels hebben geuit. 81 procent van de Amerikanen is van mening is dat we niet moeten heropenen tot het veilig is om dit te doen. Door de winst voor te laten gaan op de mensen, brengt Trump het hele land in gevaar.

Op 3 mei hadden we in de VS meer dan 1,1 miljoen gevallen van Covid-19 en 66.445 doden. Hoeveel meer hebben we er over een maand met deze gevaarlijke heropening? Trump heeft bijvoorbeeld de opening van vleesverpakkingsfabrieken bevolen, waar tot nu toe 5000 besmettingen werden vastgesteld en er 20 doden zijn gevallen. Dat betekent zeker meer doden.

In de eerste fase van het plan van Trump kunnen staten die gedurende twee weken een neerwaartse trend in het aantal besmettingen kenden, al heel wat bedrijven, filmzalen, gebedshuizen, sportzalen en sportscholen heropenen, als ze zich houden aan strikte sociale afstandsregels. Achttien gouverneurs hebben al een gedeeltelijke heropening in hun staat aangekondigd; hoewel sommige van hen, zoals Georgië, Tennessee en Colorado geen duidelijke neerwaartse trend vertonen. Ook zes andere staten mogen binnenkort heropenen. Sommige gezondheidsdeskundigen zijn van mening dat er nog steeds niet genoeg getest wordt en contacten worden getraceerd, en ze vrezen dat de heropening zou kunnen leiden tot een tweede besmettingsgolf.

Extreemrechts organiseert gewapende protesten

Uiterst rechtse groeperingen hebben in ongeveer de helft van de staten protestdemonstraties gehouden, waarbij sommigen hakenkruizen en vlaggen van de Confederatie (de vlag van het Zuiden tijdens de burgeroorlog en de slavernij) mee hadden. Sommige demonstranten droegen vaak zware vuurwapens. In Michigan, waar gouverneur Gretchen Whitmer heeft geweigerd de lockdown op te heffen, trok een “American Patriot Rally” enkele honderden demonstranten, sommigen van hen zwaar bewapend, die het Capitol binnen vielen. De demonstranten zeggen dat de regering hen “tot slaaf heeft gemaakt” door hen te dwingen thuis te blijven en hen van hun werk te weerhouden.

Trump moedigde de extreemrechtse demonstranten aan door steun te betuigen aan het “bevrijden” van verschillende staten, noemde de demonstranten “zeer goede mensen”, waarbij hij de woorden herhaalde die hij had gebruikt ten tijde van de protesten van Charlottesville in 2017, toen hij blanke supremacisten “zeer goede mensen” noemde. Uiterst rechts, dat veel aandacht krijgt, blijft klein in aantal, maar het treedt stoutmoedig op en rekruteert nieuwe aanhangers.

Een tweede grote depressie

De economische situatie is catastrofaal, ondanks de bijna drie biljoen dollar aan federale hulp aan bedrijven, ziekenhuizen en werknemers. Sinds maart hebben 30 miljoen werknemers een aanvraag ingediend voor werkloosheid, maar miljoenen hebben dit niet kunnen doen vanwege problemen met de werkloosheidssystemen van de staat, omdat ze onzekere werknemers zijn, of omdat ze immigranten zonder papieren zijn. Sommigen schatten de huidige werkloosheidsgraad op 22 procent, iets wat sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer is voorgekomen. Veel werknemers krijgen hun ziektekostenverzekering via hun werkgevers, waardoor naar schatting 12,7 miljoen werknemers hun ziektekostenverzekering zijn kwijtgeraakt.

Hoewel de situatie is verbeterd, blijven verpleegkundigen en gezondheidswerkers protesteren tegen het gebrek aan beschermende uitrusting. Andere werknemers, van scheepswerven tot restaurants, hebben 150 korte wilde stakingen uitgevoerd. Een oproep voor stakingen op 1 Mei bij Amazon, Whole Foods, Target, FedEx en andere bedrijven is niet gelukt, hoewel er kleine protesten waren. De Democratic Socialists of America werken samen met groepen als Labor Notes (een tijdschrift dat werkt aan de opbouw van een linkse vakbondsstroming) en de United Electrical Workers Union om zulke acties te ondersteunen.

Politiek

Trump geeft China de schuld van het coronavirus en zijn volgelingen geloven hem. Zijn populariteit bij de bredere bevolking blijft op 43%. Eén opiniepeiling gaf nu aan dat Biden Trump zou kunnen verslaan bij de presidentsverkiezingen van november met 45% tegen 39% van de stemmen.

Biden verscheen op tv om een beschuldiging van aanranding door een voormalige assistent te weerleggen, maar vrouwelijke leiders van de Democratische Partij blijven achter hem staan. In een poging om de aanhangers van Bernie Sanders voor zich te winnen, stemde Biden ermee in om Bernie honderden afgevaardigden van de Conventie van de Democratische Partij te laten houden die hij normaal had moeten verbeuren omdat hij zich uit de race had teruggetrokken. Zo hoopt hij Sanders’ supporters mee voor hem campagne te laten voeren en op hem te laten te stemmen. De meeste zullen dat ook doen, in de hoop zo Trump weg te krijgen.

Dan La Botz is lid van Solidarity en DSA en redacteur van New Politics.