Ook India is een van de grote verliezers bij de triomf van de Taliban in Kaboel. Want terwijl de Pakistaanse legerleiders met die zege in de wolken zijn, meten ze in New Delhi de schade op. En die is groot.

De Taliban waren in het midden van de jaren 1990 een creatie van de Pakistaanse militaire geheime dienst ISI. De blijvende rol van die dienst leidde trouwens vanaf 2010 tot ernstige spanningen binnen de Taliban. Jonge commandanten op het terrein vonden dat hun in Pakistan verblijvende leiders al te veel naar de pijpen van de Pakistaanse generaals dansten. Maar met hulp van ISI konden die leiders de revolte bedwingen.

ISI

Waarom de ISI daar zoveel energie in stak? De ISI (en de steunende CIA) waren niet langer gedreven door anti-communisme. De Sovjettroepen hadden immers in 1989 het land verlaten, in 1992 was het regime van de – onderling erg verdeelde – communisten gevallen, de islamistische overwinnaars gingen toen elkaar te lijf. De oorlog ging dus verder.

De ISI vormde daarop met Afghaanse studenten in de islamscholen (‘taliban) in Pakistan een ideologisch en militair getrainde beweging om greep om het buurland te krijgen. Het Pakistaanse leger stak bij de veroveringstocht van die Taliban een flink handje toe, veel oorlogsmoeë Afghanen waren op zijn minst opgelucht dat een einde kwam aan bijna 20 jaar oorlog.

Pakistan, de generaals voorop, bezworen daarmee de vrees dat het land zou ingesloten worden tussen India en een Afghaans regime op goede voet met India. Dat is wat na 2001 inderdaad gebeurde: India stak zeer veel energie en geld in zijn aanwezigheid in Afghanistan. New Delhi stond op zeer goede voet met de presidenten Karzai en Ghani die beide Pakistan er permanent van beschuldigden, terecht, de Taliban te voeden, financieren, bewapenen. De rol van Pakistan in Afghanistan was en is zo groot, dat toenmalig VS-president Barack Obama er één dossier van maakte (AfPak).

Kater

De Indiase regering zit nu met een zware kater. Ze was zowat de eerste om haar consulaten te sluiten, want wie samenwerkte met India zal bij de Taliban op geen genade moeten rekenen. New Delhi vreest ook dat de zege van de Afghaanse Taliban een aansporing zal zijn voor door Pakistan gesteunde terreurgroepen om toe te slaan in India, vooral in Kasjmir waar veel moslims wonen die de repressie van het Indiase bezettingsleger beu zijn. Volgens sommige media zouden er onder de Taliban in Kaboel ook enkele medestanders uit India zijn opgemerkt – 2, maar voldoende om voor ongerustheid te zorgen.

Intussen blokkeert India de deelname van Pakistan aan een debat over Afghanistan in de Veiligheidsraad van de VN. India is momenteel voorzitter van die Raad. Dat zegt veel over de relaties tussen beide landen na Kaboel 15 augustus 2021. India wees ook een verzoek van Iran af tot deelname aan het debat.

India vreest ook dat de nieuwe toestand in de kaart speelt van rivaal China. Peking heeft goede contacten met de Taliban en is een bondgenoot van Pakistan. Peking rekent er alleszins op verder een grote economische rol te kunnen spelen in Afghanistan.

Hoe dan ook, India is nu een van de grote verliezers in een nieuwe episode van The Great Game.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.