Mikhail Lobanov, foto: Sofia Kalinina

Herinneren is vechten. Tegen de imperialistische agressie in Oekraïne en de politieke terreur in Rusland

Al meer dan tien jaar herdenken Russische antifascisten 19 januari als hun dag van solidariteit. Dat is de datum waarop in 2009 in het centrum van Moskou de mensenrechten- en linkse activist Stanislav Markelov en de journaliste en anarchiste Anastasia Baburova door neonazi’s werden neergeschoten.

De moord op Markelov en Baburova werd het hoogtepunt van de ultrarechtse terreur van de jaren 2000, waarbij honderden migranten en tientallen antifascisten werden gedood. Jarenlang, toen het nog mogelijk was, hielden Russische activisten op 19 januari antifascistische demonstraties en bijeenkomsten onder het motto ‘Herinneren is vechten!’.

Nu het Poetin-regime Oekraïne is binnengevallen en een ongekende repressie heeft ontketend tegen zijn eigen burgers die zich tegen de oorlog verzetten, krijgt de datum 19 januari een nieuwe betekenis. Toen werd het gevaar gevormd door neonazistische groeperingen, die vaak met medeweten van de autoriteiten optraden. Nu zijn de ideologie en de praktijk van rechts-radicalen de ideologie en de praktijk van het Russische regime zelf geworden, dat in de loop van zijn invasie van Oekraïne snel fascistisch wordt.

Vladimir Poetin voert niet alleen oorlog tegen het Oekraïense volk, maar ook tegen de Russische burgermaatschappij die zich tegen de agressie verzet. De brute repressie treft onder meer de linkse beweging: socialisten, anarchisten, feministen en vakbondsmensen.

Vóór het nieuwe jaar werd de beroemdste linkse politicus in Rusland, de democratische socialist Michail Lobanov, gearresteerd en geslagen. Het door hem opgerichte platform ‘Nominatie’ verenigde de anti-oorlogsoppositie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou in september 2022.

Kirill Ukraintsev, de leider van de Koeriers Vakbond en een bekende linkse videoblogger, zit sinds april in hechtenis. Reden voor de arrestatie waren de protesten en stakingen die de koeriers organiseerden om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.

De feministe, kunstenares en anti-oorlogsactiviste Alexandra Skochilenko, die anti-oorlogssymbolen verspreidde, hangt een lange gevangenisstraf boven het hoofd.

Zes anarchisten ‒ Kirill Brik, Deniz Aydin, Yuri Neznamov, Nikita Oleinik, Roman Paklin, Daniil Chertykov ‒ werden gearresteerd in de zogenaamde ‘Tyumen-zaak’. Ze werden op brute wijze gemarteld, op zoek naar bekentenissen ter voorbereiding van sabotage.

Daria Polyudova, een activiste van de Linkse Verzetsgroep, werd onlangs veroordeeld tot negen (!) jaar gevangenisstraf wegens ‘oproepen tot extremisme’. De linkse journalist Igor Kuznetsov zit al een jaar in de gevangenis, beschuldigd van ‘extremisme’ vanwege zijn anti-oorlog en anti-Poetin standpunten.

Dit is een verre van volledige lijst van Russische linkse mensen die onlangs gevangen zijn gezet of vervolgd vanwege hun overtuigingen. Als Russische activisten die om politieke redenen gedwongen zijn Rusland te verlaten, vragen wij onze buitenlandse kameraden en allen die dat willen de antifascistische actie op 19 januari te steunen onder de leuzen:

  • Nee tegen Poetins oorlog, fascisme en dictatuur!
  • Vrijheid voor alle Russische politieke gevangenen!
  • Solidariteit met de Russische antifascisten!

Herinneren is vechten!

Wij vragen u om ons informatie te sturen over eventuele solidariteitsacties in de week van 19-24 januari ‒ picketlines, open bijeenkomsten, online discussies en zelfs persoonlijke foto’s met posters ‒ per e-mail op: rsdzoom@proton.me.

Solidariteitsmeeting

Onze Britse kameraden van Anticapitalist Resistance organiseren op 19 januari een online meeting met Ilya Budraiskis van de Russische Socialistische Beweging en een spreker van Sociale Beweging (Sotsialnyi Rukh) uit Oekraïne. Deelname is gratis, maar je dient je wel vooraf te registreren. Dat kan hier: Support Russian anti-war activists/Solidarity with the People of Ukraine – Anticapitalist Resistance

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ESSF. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.