De SAP spreekt zich met klem uit tegen de staatsgreep in Bolivia. We publiceren hieronder alvast een eerste korte verklaring van de Braziliaanse PSOL (Partido Socialismo e Liberdade), waarvan ook de leden van de 4e Internationale deel uit maken.

Neen aan de staatsgreep in Bolivia

Zondag 10 november 2019 zal de Zuid-Amerikaanse geschiedenis ingaan als een van haar donkerste dagen. Na weken van institutionele destabilisatie zijn bedrijven, grootgrondbezitters en het Boliviaanse leger er in geslaagd om president Evo Morales en zijn vice-president García Linera uit hun functie te verwijderen. Dit is een staatsgreep met een reactionair karakter en sterke racistische componenten, zoals blijkt uit de opeenvolgende aanvallen op het hoofdkwartier van inheemse organisaties en het geweld van extreem-rechts tegen activisten ten gunste van de volkssoevereiniteit.

Uren eerder had Evo Morales de aanbeveling van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) aanvaard en kondigde hij de organisatie van nieuwe algemene verkiezingen aan, waaronder nieuwe autoriteiten in het Hoogste Kiescollege, waarmee hij zijn bereidheid om een vreedzame oplossing te vinden voor de politieke crisis liet zien. Dit was echter niet voldoende om de staatsgreep van de oligarchieën in ‘Media Luna’, een regio die gebieden met een overwegend niet-inheemse bevolking verenigt, tegen te houden.

De elites, die op geen enkel moment enig respect of genegenheid hebben getoond voor de wensen van de verschillende Boliviaanse nationaliteiten, hebben de staatsgreep versneld, met de beruchte druk van de reguliere media op de regering. De muiterij van de politie en de ‘suggestie van ontslag’ door het hoofd van de strijdkrachten op een nationale zender waren cruciaal voor de uiteindelijke overwinning van de staatsgreep.

Er moet op gewezen worden dat deze breuk in de democratische orde van Bolivia plaatsvindt in een context van versnelde politieke instabiliteit in Latijns-Amerika. We zijn momenteel getuige van massale volksopstanden tegen conservatieve en volksvijandige regeringen, zoals in Chili, Ecuador en Haïti. Neoliberale projecten, zoals dat van Mauricio Macri in Argentinië of Iván Duque in Colombia, worden opnieuw afgestraft door stembusuitslagen.

Het is dan ook geen toeval dat Boliviaans rechts en extreemrechts zich hebben georganiseerd (mogelijk met behulp van agenten van de Bolsonaro-regering, zoals blijkt uit de door El Periodico gepubliceerde audio-opname) om de MAS-regering, waarvan de ontstaansgeschiedenis teruggaat tot de inheemse- en volksopstanden van het begin van het laatste decennium, te breken.

In deze situatie sluit de PSOL zich aan bij de internationale organisaties die de staatsgreep in Bolivia fel afwijzen. Wij steunen met al onze energie het verzet van de Boliviaanse bevolking. Bovendien zullen we alle middelen die ons ter beschikking staan gebruiken om de vervolgingen van sociale bewegingen, vakbondsorganisaties en MAS-kaderleden aan de kaak te stellen die het plurinationale regime willen verdedigen dat door de constitutionele volksvergadering van 2006 in het leven is geroepen.

– Weg met de reactionaire en racistische staatsgreep in Bolivia!

– Totale steun voor het verzet van het Boliviaanse volk!

– Troepen terug naar de kazerne!

Deze verklaring verscheen oorspronkelijk op International Viewpoint. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.