Minder dan twee weken na de moord op een leraar heeft een andere afschuwelijke aanval drie doden achtergelaten in een kerk in Nice. De dader is naar verluidt van Tunesische afkomst. In reactie op de aanslag beweert president Emmanuel Macron dat Frankrijk ‘aangevallen wordt’ en heeft hij opdracht aan het leger gegeven om ‘alle gebedsruimten, in het bijzonder katholieke kerken’ te beschermen in de aanloop naar Allerheiligen. Het aantal soldaten op straat wordt verhoogd van 3.000 naar 7.000 en er worden troepen ingezet bij scholen.

Naar aanleiding van de moorden hebben onze Franse kameraden van de Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) de volgende verklaring uitgebracht.

De NPA veroordeelt de moorden in Nice en betuigt haar solidariteit met de slachtoffers, met hun families en dierbaren. De beschikbare informatie wijst erop dat deze moorden zijn gepleegd in naam van dodelijke jihadistische overtuigingen.

Deze tragische gebeurtenis toont de totale ineffectiviteit aan van het regeringsbeleid en de repressieve maatregelen, variërend van het plan Vigipirate (een acroniem voor het Franse nationale veiligheidssysteem) tot beperkingen van democratische vrijheden. Integendeel, de islamofobe retoriek van de regering en haar onophoudelijke provocaties maken deel uit van een oorlogslogica die de reeds bestaande breuken slechts kan verdiepen. Ze voeden fanatici van allerlei slag en drijven ons in de richting van nieuwe catastrofes.

Volgens de machthebbers is dit een interne oorlog, maar die heeft dezelfde logica als alle oorlogen: de regering roept ons op om onze krachten te bundelen, om haar asociale, oorlogszuchtige, xenofobe en islamofobe beleid te accepteren, en ze vertrouwt op de emoties die door deze aanslagen worden opgewekt. De extreemrechtse politicus Marine Le Pen drijft deze logica tot het uiterste door te vragen om ‘oorlogsmaatregelen’, ongetwijfeld inclusief nieuwe beperkingen van democratische vrijheden.

In tegenstelling tot dergelijk beleid eisen wij zo snel mogelijk garanties voor een zo groot mogelijke gelijkheid van alle mensen in het land, het einde van stigmatisering en discriminatie van migranten, de afwijzing van islamofobe retoriek en acties, en steun voor maatregelen ter versterking van sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

Wij benadrukken onze strijd tegen het soort reactionaire en dodelijke ideeën die moordenaars motiveren en verdeeldheid voeden. Wij roepen alle progressieve organisaties op om afstand te doen van retoriek die verschillende groepen op discriminerende wijze op een hoop gooit en zich uit te spreken tegen repressieve maatregelen. In plaats daarvan roepen wij op tot uitingen van solidariteit tussen de verschillende sectoren van de bevolking, ongeacht waar ze leven, hun nationale afkomst, of hun religieuze overtuigingen. Wij denken hierbij met name aan demonstraties en andere initiatieven tegen racisme en voor gelijkheid. Dit soort initiatieven zijn de beste garanties om een egalitaire en verenigde samenleving te verdedigen tegen alle krachten die ons richting een burgeroorlog willen drijven.

Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.