Ondanks de covid-catastrofe in India,omhelsden zondag 2 mei in de Indiase staat West-Bengalen duizenden aanhangers van het Trinamool Congress (TMC) elkaar, zonder masker, om de zege van hun partij, en de nederlaag van premier Narendra Modi, te vieren. Modi had er alles op gezet om die staat te veroveren, hij had met massameetings de volksgezondheid genadeloos in gevaar gebracht. Maar het heeft niet mogen baten. Ook in andere deelstaten deed de BJP het niet goed.

Mamata

De TMC en bondgenoten haalden in West-Bengalen 215 zetels, tegen 74 voor de Bharatiya Janata Party (BJP) van Modi. De communisten van de CPI(M), tot tien jaar geleden oppermachtig in deze staat, haalden geen enkele zetel meer. De CPI(M) noemde het resultaat erg ontgoochelend en weet het aan de polarisatie tussen BJP en TMC. De premier van West-Bengalen, Mamata’Didi’ Banarjee ontpopte zich tot een van de felste tegenstanders van Modi.

De BJP had in het district Nandigram een vroegere topmedewerker van Mamata ingezet tegen haar ingezet. Die man was enkele maanden geleden naar de BJP overgelopen, vermoedelijk met stevige beloften voor een topfunctie in geval van een BJP-zege. Ze trok als uitdaagster naar dat district, waar de BJP op geen geld keek om haar te verslaan. Ze won volgens het Indiase persbureau met een kleine marge, wat de BJP betwistte.

De BJP van Modi had ook verscheidene andere gekozenen van TMC omgekocht om voor de BJP op te komen, maar de overlopers beten massaal in het zand. Die tactiek om gekozenen van andere partijen, waaronder ook de Congrespartij, met allerlei gunsten en geld te doen overlopen, heeft de BJP al in enkele deelstaten een meerderheid opgeleverd.

‘Sociale’ censuur

Deze deelstaatverkiezingen, gespreid over weken, vielen samen met een enorme explosie van besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Niettemin organiseerde Modi in West-Bengalen massale verkiezingsbijeenkomsten waar de voorschriften inzake afstand en mondmaskers compleet werden genegeerd. De hindoe-nationalistische BJP zag ook geen graten in massale pelgrimages waarbij miljoenen hindoes zich onderdompelen in “heilige rivieren”. Nochtans had een forum van wetenschappelijke adviseurs de premier begin maart gewaarschuwd voor een nieuwe golf met een nieuwe variant, zo maakten vijf leden van dat forum zondag bekend. Hun waarschuwing werd volkomen in de wind geslagen.

Modi betoonde weinig medeleven en zette de ‘sociale media’ onder zware druk om kritiek op zijn beleid te weren. Twitter ging in op die druk en schrapte tweets met kritiek op Modi’s aanpak van de pandemie. Facebook censureerde oproepen tot ontslag van de premier. Het is al langer dat Modi en de BJP zware druk uitoefenen op de Indiase media, op het academisch leven en ook op Bollywood, om meegaand te zijn met de regering.

Tamil Nadu

In de noordoostelijke deelstaat Assam behoudt de BJP met 70 van de 126 zetels haar meerderheid, al had ze op meer (85) gerekend. De BJP voerde in deze staat de voorbije jaren een haatcampagne tegen moslims die volgens haar in meerderheid illegale immigranten uit Bangladesh zijn.

Modi lijdt anderzijds ook een zware nederlaag in de zuidelijke staat Tamil Nadu, met Chenney (Madras). Daar verliest zijn bondgenoot AIADMK, lid van Modi’s National Democratic Alliance (NDA) de meerderheid. Die partij valt op 70 zetels, verlies van 55 die naar de regionale oppositie DMK van MK Stalin, nu 150 zetels,  gaan.

Kerala

Een resultaat waar ook fel nar werd uitgekeken is dat van de zuidelijke staat Kerala, bestuurd door een links front (LDF) rond de communisten. De linkse coalitie haalt er 91 van de 140 zetels, de coalitie rond het Congres 41 en Modi’s NDA 1.

De Congrespartij hoopte er de macht te heroveren, maar de kiezers hebben links duidelijk beloond voor de efficiënte aanpak van de coronacrisis die erg afsteekt tegen de manier waarop de nationale regering dat deed. Kerala wordt algemeen beschouwd als een van de best bestuurde Indiase staten.

Kerala is dan ook de enige troost voor links dat er bij de nationale verkiezingen van 2019 flink op achteruit ging. De twee communistische partijen samen, CPI(M) en CPI, haalden toen respectievelijk 3 en 2 zetels, een absoluut dieptepunt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.