Ik hou van mannendag. Deze nieuwe dag is er eentje waarop er aandacht is voor problemen die al te vaak vergeten worden. Een racistische gevangenisindustrie bijvoorbeeld, waardoor er teveel zwarte mannen in gevangenissen zitten. Of überhaupt de rol van gevangenissen in een kapitalistisch systeem.

Of dat mannen van kleur in verhouding veel vaker gecontroleerd en lastig gevallen worden door de politie. Of het vele geweld en de discriminaties die homomannen elke dag nog meemaken. Of de specifieke onderdrukking van trans mannen.

Het is erg nuttig dat er een dag is waarop al deze zaken in the spotlight geplaatst worden. Het is ook mooi dat witte heteromannen zich solidair verklaren met de antiracistische en feministische strijd…

Maar niet echt helaas. Mannendag is een beschamende, belachelijke klucht van een dag, een triomf van de zieligheid, een hoogmis van het patriarchaat. Waarbij mannen met teveel privileges en een zwak ego door een megafoon gaan roepen dat je nooit niks meer mag zeggen, boehoehoe.

Geen enkele van die mannenrechtenactivisten trekt zich één moer aan van pakweg racisme of homofobie. Nog nooit hebben ze iets nuttigs, iets progressief gedaan. Ze missen vroeger, toen België nog een kolonie had en vrouwen zelfs op papier niet gelijk waren.

Nee, het zijn onderdrukkers die willen doen alsof ze onderdrukt worden, een goedkope strategie om mensen ervan te weerhouden patriarchale problemen bij de echte schuldigen te leggen. En die moegetergde feministes nog wat extra gaan lastigvallen met slechte statistieken en geweeklaag over de vervrouwelijking op scholen.

Mannendag is antifeminisme. Mannendag is een doorzichtige poging om seksisme in stand te houden. Mannendag, dat is seksisme 2.0, waarbij mannen klagen over hun privileges en vrouwen zelf het meeste werk leveren voor hun eigen onderdrukking. Elke rechtgeaarde man, die tegen seksisme is, zou zich publiekelijk moeten uitspreken tegen mannendag.

Mannendag, dat is de langzame dood van oprecht activisme.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Overvallen op de kruispunten.