Italiaanse maffiagroepen varen niet zo slecht met de coronacrisis. Vooral de maffiosi die ook in de sector woeker zitten, azen op winst. Ze rekenen erop dat veel kleine bedrijven in moeilijkheden bij hen aankloppen. De drughandels van de grote groepen blijken, te oordelen naar de vondsten, niet aangetast. En bovendien zijn “om gezondheidsredenen” honderden maffiabazen en luitenanten uit de gevangenis ontslagen en onder huisarrest overgeplaatst.

Bonafede

Minister van Justitie Alfonso Bonafede (Vijfsterren) krijgt bakken kritiek over zich voor zijn aanpak. Ex-premier Matteo Renzi heeft zelfs gedreigd de steun van zijn partij, Italia Viva, aan de regering in te trekken en een rechtse motie van wantrouwen in de minister te steunen. Hij dreigt al weken met een crisis, in de hoop dat hij toch boven drie percent kiesintenties zou geraken.

Begin deze maand waren al 376 maffiosi van de cel naar hun woning gestuurd. De minister wijst naar de magistraten die deze gevangenen, zoals anderen, willen behoeden voor coronabesmetting.

Onder hen toch wel enkele topnamen, zoals de beruchte Franco Cataldo die in 1993 een jongen van 12 ontvoerde nadat diens vader een ‘pentito’, overloper van de maffia, was geworden. Na twee jaar wurgde hij de jongen en loste het lijk op in een chemisch bad. Onder de anderen zijn er vier topbazen.

Intussen hebben 456 andere nog gevangen zittende maffiosi gevraagd onder huisarrest te worden geplaatst of gewoon te worden vrijgelaten. 231 onder hen zitten in de cel in afwachting van hun proces.

In gekend gebied

Het stoort veel Italianen dat die maffiosi terugkeren naar dorpen en wijken waar ze vroeger de plak zwaaiden en waar hun clans nog steeds angst inboezemen. In sommige gebieden trachten maffiaclans hun invloed te herwinnen door onder meer het uitdelen van voedselpakken en zelfs van jobs.

Minister Bonafede beloofde de maffiabestrijders te raadplegen bij nieuwe beslissingen en hij werkt aan een decreet om de uit de cel ontslagen maffiosi terug naar de gevangenis te sturen.

Deze zaak is koren op de molen van de uiterst rechtse oppositie die dit de grootste overwinning van de maffia in tientallen jaren noemt. De maffiajagers, slachtoffers en familieleden van slachtoffers van maffiagroepen zijn alleszins over Bonafede’s beleid niet te spreken.

De regering vreest nu vooral dat sommige maffiosi van de gelegenheid gebruik zullen maken om te ontsnappen. Slechts één ontsnapping zou een zware klap zijn voor Bonafede en voor de rest van de regering Conte 2.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.