Het rommelt binnen de Lega van Matteo Salvini, de uiterst-rechtse partij die volgens peilingen de grootste van Italië is. Salvini krijgt vooral noordelijke tegenwind nu de Lega Nord wegdeemstert. Gedaan met noordelijk separatisme, de Lega is een nationale uiterst-rechtse partij waarvan de leider campagne voert met een paternoster.

Maar de stichters van de Lega Nord zijn daar niet blij mee. Stichter Umberto Bossi noemt Salvini een opportunist, de populaire gouverneur van de Veneto, Luca Zaia, speelt met het idee van een eigen lijst bij de regionale verkiezingen.

Bossi

De Lega Nord kwam er in 1991 vanuit de Lega Lombarda van ‘senatur’ Bossi die samenging met de Liga Veneta en andere regionalistische partijen die pleitten voor de afscheiding van Noord-Italië, “Padania”. De Lega keerde zich tegen de “terroni” (de zuiderlingen uit de Mezzogiorno) en tegen “Roma ladra” (de dievegge, symbool van de gehate nationale staat).

Ze richtten zelfs een “Padaans parlement” op. En op een congres van de Lega Nord hoorde ik “wetenschappers” beweren dat er een aparte DNA-structuur van het Padaanse volk was. Op dat congres was o.a. Gerolf Annemans van het Vlaams Blok een genodigde. In 1994 kwam de Lega Nord in de regering onder premier Berlusconi.

Salvini, sinds 2013 partijleider, heeft dat separatisme in de partij volledig begraven, ‘Nord’ is al jaren weggelaten. Het legde de Lega geen windeileren, in 2018 klom ze van 4 naar 17 % en in de peilingen staat ze rond 26 %. Bij de Europese verkiezingen vorig jaar was dat nog 34 %. Nu wordt de Lega echter bedreigd door de neofascistische partner Fratelli d’Italia die aan de Lega knaagt.

Maar de “oude partij”, die met Nord, is niet blij. Terwijl het nu Lega voor Salvini als premier is, zijn er plannen om parallel toch nog de Lega Nord formeel in stand te houden. Je weet maar nooit dat Salvini op zijn bek gaat en dan kunnen de “Padanianen” weer hun kans wagen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.