De Egyptische socialistische queeractiviste Sara Hegazy is op 14 juni 2020 door zelfdoding om het leven gekomen, achtervolgd door angst en paniek, drie jaar nadat ze werd gearresteerd en gruwelijk gemarteld door de dictatuur van Al-Sissi.

Sara Hegazy en zes anderen werden gearresteerd omdat ze hadden gezwaaid met een regenboogvlag tijdens een concert van Mashrou’ Leila in 2017. De Libanese indierockband, waarvan de leadzanger net als Sara openlijk homoseksueel is, staat bekend om zijn satirische liedjes over politiek en seksualiteit en om zijn steun voor homo- en trans-rechten. In Libanon proberen conservatieve christenen en rechtse groepen hun concerten tegen te houden.

In Egypte voedt het regime de haatcampagne jegens LHBT-ers en gebruikt hen als zondebok voor maatschappelijke problemen, alsof zij de maatschappelijke moraal zouden ondermijnen. Na haar vrijlating vluchtte Sara naar Canada waar ze asiel kreeg. Ze liet de familie en gemeenschap achter zich die ze hard nodig had. De Egyptische Revolutionaire Socialisten publiceerden onderstaande verklaring naar aanleiding van haar dood.

Tegen onderdrukking, vervolging en haat: in memoriam Sara Hegazy

Wij, de Revolutionair Socialistische beweging in Egypte, rouwen om Sara Hegazi die deze wereld gisteren, op 15 juni, heeft verlaten. We spreken onze steun uit aan haar kameraden, familieleden en vrienden, die van de haters geen minuut rust kregen om te rouwen. Berichten op internet over Sarahs overlijden werden overspoeld met haatreacties.

Sara Hegazy is moeilijk te beschrijven. Ze was een buitengewone strijder voor alles wat zij belangrijk vond, of het nu ging om gender, feminisme, klasse of andere onderwerpen. Ze vocht voor LHBT-rechten en tegen uitsluiting, haat en vervolging. Ze was solidair met politieke gevangenen en heeft kosten noch moeite gespaard om de strijd van arbeiders tegen hun uitbuiting en verarming te ondersteunen.

De ervaring van arrestatie, aanranding, vervolging en discriminatie hebben Sara van ons en van de wereld weggenomen. Ze ontwikkelde een zware depressie die haar ertoe dreef haar eigen leven te nemen. Alleen omdat de staat onze lichamen, seksuele oriëntatie en persoonlijke vrijheden wil beheersen, precies zoals het ons levensonderhoud ontzegt door verarming en verhongering en ons onze burgerlijke vrijheden ontzegt door middel van repressie, arrestaties en martelingen.

Sara heeft nooit een misdaad begaan door zelf haar identiteit te bepalen. Aanranding, verkrachting, ‘maagdelijkheidstesten’, vervolging op basis van seksuele oriëntatie of geloof – dát zijn seksuele misdaden en ze worden gepleegd of getolereerd door de staat zelf. Vervolging, haatzaaien en geweld zijn ook misdaden.

Maar de droom hebben we niet verloren. Sarah vocht voor een rechtvaardiger en barmhartiger wereld. Voor een andere wereld, die diversiteit accepteert en viert en die elke vorm van uitbuiting en discriminatie bestrijdt. Het voortzetten van die strijd met geduld en met doorzettingsvermogen is het beste eerbetoon aan Sara en de beste reactie op het aanhoudende haatcampagne. Onze onvoorwaardelijke solidariteit met Sara, haar kameraden, geliefden en de LHBT+ gemeenschap is solidariteit tegen onderdrukking, uitsluiting en haat.

De Revolutionaire Socialisten

16 juni 2020

Nederlandse vertaling: redactie socialisme.nu.