De Republikeinse Partij van de VS grijpt naar een beproefde methode om verkiezingen te winnen: schakel vijandige kiezers uit. In Georgia heeft het parlement van de staat zopas nieuwe regels ingevoerd die er zullen op neerkomen dat vooral zwarte kiezers het lastiger krijgen om een stem uit te brengen.

Georgia wordt de eerste van een reeks staten die dergelijke beperkingen zullen invoeren; In Georgia komen er voortaan veel strengere controles op de identiteit van de kiezer, wat vooral voor sommige zwarte kiezers een bijkomende hindernis is. Ook wordt het onder meer moeilijker om per brief te stemmen.

De Republikeinen hebben een stevige meerderheid in het parlement van de staat, maar bij de verkiezingen van 3 november werden, weliswaar nipt, twee Democraten naar de Senaat in Washington gestuurd, terwijl Joe Biden er, ook zeer nipt, won van Donald Trump. Deze laatste bewoog hemel en aarde om de uitslag te doen veranderen, “zoek me een pak stemmen om te winnen, zei hij aan de telefoon.

2022 en 2024

In het Huis van Afgevaardigden is een federale wet gestemd om de kiesrechten beter te beschermen, maar de kans is zeer klein dat die in de Senaat de vereiste 60 (op 100) stemmen haalt.

De Republikeinen hebben een meerderheid in een meerderheid van staten. In sommige ervan staan er al wetten op de agenda om zeer snel beperkingen in te voeren, wetende dat dit vooral de Democraten erg schaadt. Die beperkingen kunnen een grote rol spelen in de verkiezingen voor Huis en Senaat in november volgend jaar. De Democraten hebben in het Huis een zeer nipte meerderheid en in de Senaat is het 50-50.

In “hun” staten zijn de Republikeinen ook de districten voor het Huis van Afgevaardigden aan het hertekenen, zodat het voor de Democraten extra lastig zal worden in het Huis, ondanks een meerderheid van stemmen, ook een meerderheid van zetels te halen.

Het is ook natuurlijk belangrijk voor de presidentsverkiezingen van 2024. Met deze beperking van het stemrecht zou Biden in diverse staten waar hij nu nipt won, verloren hebben tegen Trump en zou de zege aan een zeer dun zijden draadje hebben gehangen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Uitpers.