Tijdens de eerste persconferentie van de nieuwe president werd het centrum van Algiers overspoeld door een indrukwekkend aantal demonstranten die de verkiezingen afwijzen. In Oran zijn bijna 400 arrestaties verricht.

Algerijnen demonstreerden op vrijdag 13 december massaal in Algiers en veel andere steden om te protesteren tegen de bekendmaking van de resultaten van de meest controversiële presidentsverkiezingen in de geschiedenis van het land, op donderdag 12 december.

Abdelmadjid Tebboune, die na deze verkiezingen het nieuwe Algerijnse staatshoofd werd, maar ook de chef van de Algerijnse legerstaf, Ahmed Gaïd Salah (intussen overleden, n.v.d.r.), werden urenlang uitgejouwd in de straten van Algiers, waar demonstranten rode kaarten met het Arabische woord ‘Nee’, borden in het Engels ‘We zullen nooit opgeven’ of ‘Niet mijn president’ omhoog hielden en de klassieke slogans ‘Madaniya machi askariya’ (een burgerlijke en niet-militaire staat) riepen.

De hirak, of vreedzame volksopstand van Algerijnen, die al bijna tien maanden aan de gang is, is de reden waarom deze presidentsverkiezingen in Algerije in nog nooit eerder vertoonde omstandigheden zijn gehouden: met massale volksdemonstraties die de verkiezingen verwierpen en die bijna dagelijks werden gehouden in de week voor de stemming.

De demonstranten zongen: ‘Intikhabat massrahiya, votaw el askar sbah of achiya’ (deze verkiezingen zijn een toneelstuk, de militairen hebben ’s morgens en ’s avonds gestemd).

‘Ma votinach’ (We hebben niet gestemd) zongen de demonstranten en ze hekelden wat ze beschouwen als een ’totale electorale maskerade’.

De betogers hielden niet op om luitenant-generaal Ahmed Gaïd Salah, die sinds het aftreden van president Abdelaziz Bouteflika de teugels van het land in handen heeft, met verbittering toe te zingen ‘Ya hna ya ntouma wallah ma na habsin’ (wij of u, wij zullen niet stoppen) en riepen: ‘Yal Gayed ya lahmar, el chaab houwa el pouvoir’ (El Gaïd, jij bent een ezel, het volk is de macht).

De betogers zijn van mening dat de presidentsverkiezingen van 12 december door de leiding van het Algerijnse leger, na het aftreden van president Abdelaziz Bouteflika op 2 april onder sterke druk van de bevolking, aan hen zijn opgelegd, hoewel niet is voldaan aan de door hen geëiste voorwaarden van vrijheid en transparantie.

Het nieuwe Algerijnse staatshoofd, Abdelmadjid Tebboune, die premier was onder president Bouteflika, betaalde de prijs voor de Algerijnse volkswoede, die zeer vaak uitmondde in een tafereel van collectieve bespotting waarbij jonge demonstranten hilarisch meel uitdeelden en verklaarden dat ‘nu, met de nieuwe president, het poeder [cocaïne] gratis is geworden’.

Dit is een verwijzing naar het feit dat de zoon van de nieuwe president, Khaled Tebbon, die verdacht wordt van het witwassen van geld in de zaak Kamel Chikhi (de veiligheidsdiensten namen 700 kilogram cocaïne in beslag in de haven van Oran in mei 2018), momenteel in hechtenis zit.

Tegelijkertijd werden de Algerijnen getroffen door brute repressie door de politie in verschillende steden in het westen van het land, en alleen al in Oran meldde de Algerijnse Liga voor de verdediging van de mensenrechten bijna 400 arrestaties.

In Oran veranderde de demonstratie in ‘een echte jacht op burgers’ volgens een verklaring van de Liga voor de Rechten van de Mens. De plaatselijke vertegenwoordiger van de Liga voor de Rechten van de Mens in Oran, Kaddour Chouicha, werd in de week vóór de verkiezingen gearresteerd en dezelfde dag nog spectaculair snel veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Het is in deze sfeer dat Abdelmadjid Tebboune, de nieuw gekozen Algerijnse president met een officiële score van 58,15% in de eerste ronde (en de laagste participatiegraad  ooit geregistreerd), gisterenmiddag zijn eerste persconferentie als staatshoofd hield, die hij begon met het met naam en toenaam bedanken van de Chef van de Defensiestaf.

Abdelmadjid Tebboune verklaarde dat zijn eerste project een ‘diepgaande hervorming’ van de Algerijnse grondwet zal zijn en richtte zich op een verzoenende toon tot de ontevreden Algerijnen: ‘Ik richt mij rechtstreeks tot de hirak, die ik herhaaldelijk als gezegend heb omschreven, om hem rechtstreeks te bereiken om een serieuze dialoog in dienst van Algerije en alleen Algerije op gang te brengen.’

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op MiddleEastEye. Nederlandse vertaling: redactie Grenzeloos.