Het Rojava Solidariteitscomité Europa heeft een verklaring uitgegeven over de dreigende invasie van de Turkse staat in Noord- en Oost-Syrië. Het Comité roept op tot wereldwijde actie om de Turkse bezetting en etnische zuivering tegen Koerden in Noord- en Oost-Syrië te stoppen.

De verklaring bevat het volgende:

“Sinds de oprichting van het Koerdische democratische autonome zelfbestuur in Noord- en Oost-Syrië is de grens tussen Turkije en Noord- en Oost-Syrië zeer veilig en zijn er geen gewapende acties tegen Turkije uit dit gebied voortgekomen. In recente gesprekken die zijn bemiddeld door de Amerikaanse regering tussen het Autonome bestuur en de Turkse staat, hebben de Syrische Democratische Krachten (SDF) hun bereidheid getoond om te werken aan duurzame vrede.

De nieuwe verklaring van het Witte Huis, en de Amerikaanse president D. Trump, heeft de overeenkomst tussen het Autonome Bestuur en de Turkse staat geschonden. Deze verklaring toont aan dat de VS de Koerden schijnbaar in de steek gelaten hebben, wat meebrengt dat een gebied dat tot nu toe een oase van stabiliteit en coëxistentie in Syrië is geweest opnieuw een periode van bloedige conflicten moet ondergaan.

Erdogan en zijn autoritaire regime vertegenwoordigen totalitaire dictatuur, militarisme en gewelddadige vervolging van minderheden waaronder de Koerden, en hun bondgenoten in Noord- en Oost-Syrië. Meer dan 11.000 mannen en vrouwen van de veiligheidstroepen van Noord- en Oost-Syrië gaven hun leven om deze regio te bevrijden van ISIS, om de volkeren van Noord- en Oost-Syrië te beschermen en hen een betere toekomst te bieden, en meer dan 22.000 gewonden raakten gewond in deze zwaarbevochten campagne. Door dit te doen, werd de wereld beschermd tegen ISIS-wreedheid.

Een invasie in de regio door Turkse troepen zal omstandigheden scheppen waarin ISIS nieuw leven kan worden ingeblazen en misdaden tegen de mensheid kunnen plegen, en opnieuw een bedreiging voor het hele Midden-Oosten, Europa en de wereld worden die onnoemelijke dood en vernietiging veroorzaakt en miljoenen dwingt om hun huizen te ontvluchten en vluchtelingen worden.

Daarom doen we een beroep op de internationale gemeenschappen en maatschappelijke organisaties wereldwijd om op 12 oktober 2019 actie te ondernemen tegen de Turkse bezetting en etnische zuivering tegen Koerden in Noord- en Oost-Syrië. ”